Gresk arbeidskraft minst populært

Foto: Petros Giannakouris (Ap)

Norske ledere skeptiske til utenlands arbeidskraft.

7 av 10 norske ledere er skeptiske til om den arbeidskraften som nå utvandrer fra Sør-Europa til Norge er til nytte for deres virksomhet. Og grekerne er minst attraktive.

Det viser en ny landsdekkende arbeidsmarkedsundersøkelse blant 1600 ledere og 1000 arbeidstakere (uten lederstilling). Undersøkelsen er todelt og utført av Respons Analyse AS for bemannings- og rekrutteringsselskapet Proffice i april og mai 2012.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Eurokrisen har bidratt til en massiv arbeidsinnvandring fra Sør-Europa. Mange søker nå lykken i Norge, som har en arbeidsledighet på under 3 prosent, og behov for 70.000 nye arbeidsplasser. Men om løsningen er å fylle opp med søreuropeere er heller usikkert.

Generelt sett tror flertallet av norske ledere, 64 prosent, at søreuropeerne representerer høykvalifisert arbeidskraft. Men på spørsmål om de selv kan ha nytte av arbeidskraften, er svarene mer vage. 3 av 10 ledere svarer positivt på dette, mens de aller fleste er skeptiske.

- For en virksomhet kan det være vanskelig å identifisere den riktige faglige kompetansen, og i tillegg kommer det som handler om kulturell og sosial integrering. Her har Norge et stort forbedringspotensial. Undersøkelsen viser at kun 17 prosent av norske ledere mener vi er gode på dette, som er en forutsetning skal man få en utenlandsk arbeidstaker til å fungere og levere optimalt, sier Stein Andrè Haugerud, direktør i Proffice i en melding.

Magefølelsen velger bort grekere
Proffice har også undersøkt hvordan norske ledere rangerer de søreuropeiske PIGS-landene (Portugal, Italia, Hellas og Spania), i rekkefølgen de helst rekrutterer fra. Spanjolene er de mest populære, mens grekerne havner på sisteplass. Det er ulike årsaker til at grekere er minst attraktive; 27 prosent mener at det er minst sannsynlig at grekere besitter den kompetansen virksomheten trenger, mens 25 prosent lar magefølelsen styre. Språklige utfordringer og kulturkollisjon er andre årsaksforklaringer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.