NA24.no

Gresk reformforslag får positiv mottakelse i Brussel

Hellas' statsminister Alexis Tsipras vinker etter et åtte timer langt regjeringsmøte for å drøfte det siste forslaget til avtale med EU. IMF og ESB.
Hellas' statsminister Alexis Tsipras vinker etter et åtte timer langt regjeringsmøte for å drøfte det siste forslaget til avtale med EU. IMF og ESB. Foto: Alkis Konstantinidis (Reuters / NTB Scanpix)
Det siste forslaget som Hellas har sendt til Brussel for å løse landets gjeldskrise, har fått en positiv mottakelse, dagen før et hastig innkalt toppmøte i Brussel for å drøfte krisen.

Den mektige stabssjefen til EU-president Jean-Claude Juncker, tyske Martin Selmayr, sa sent søndag i en Twittermelding at forslaget er et godt utgangspunkt for framgang i drøftelsene med Hellas.

I Twittermeldingen opplyste han at forslaget var mottatt av Juncker, sjefen for Den europeiske sentralbanken (ESB) Mario Draghi og IMF-sjef Christine Lagarde.

«God basis for framgang på Euro-toppmøtet,» tvitret han på engelsk. På tysk la han til at det var en «fødsel med tang», mens det i Brussel ble arbeidet på høygir for å prøve å formulere en avtale i forkant av toppmøtet.

Etter fire måneder med seige forhandlinger, og mens greske bankkunder trakk milliarder av euro ut av sine kontoer, har Hellas' statsminister Alexis Tsipras i helgen vist ny vilje til å søke en løsning som åpner for at siste bit av kriselånet til landet utbetales.

Det er ikke klart hvor langt det siste forslaget går i å innfri kreditorenes krav om nye kutt og skatteøkninger, men tilbudet er uansett et glimt av håp om at det kan bli en løsning før Hellas slipper opp for penger.

Om forhandlingene mislykkes, risikerer Hellas en langt dypere krise enn de har vært i de siste årene, siden landet allerede er utelukket fra det internasjonale lånemarkedet. Uten penger vil både lønninger og pensjoner måtte kuttes mye mer enn det som den såkalte troikaen hittil har krevet.

«Statsministeren la fram for de tre lederne Hellas' forslag til en gjensidig fordelaktig avtale som vil innebære en endelig løsning, og ikke en utsettelse av problemet,» heter det i en pressemelding fra Tsipras' kontor.

Han skal møte Juncker, Draghi, Lagarde og lederen for eurogruppens finansministre, Jeroen Dijsselbloem, i Brussel klokka 11 mandag. Eurosonens finansministre møtes halvannen time senere, og toppmøtet begynner klokka 19.

– Det vil være et feilgrep ikke å utnytte denne muligheten, sa han på en pressekonferanse sammen med Frankrikes president François Hollande tidligere søndag.

Hollande påpeker at grekerne og långiverne ikke har tid å miste dersom de skal få til en avtale som sikrer at Hellas blir i eurosonen og hindrer landet i å gå bankerott.

– Hver eneste dag teller. Samtaler og forhandlinger må fortsette, slik at det oppnås en avtale, sa Hollande.

– Jeg tror fornuften vil seire, og en avtale vil bli inngått, fordi jeg kan virkelig ikke forstå at det er noen grunn til at våre partnere og den greske regjeringens kreditorer ikke skal kunne inngå en avtale, sier hun til BBC søndag.

– Det å gå inn i så ukjente farvann og ta en så stor risiko for en forskjell på to eller tre milliarder, det tror jeg vil være galskap både for eurosonen og for Hellas, sier Katseli, som selv er medlem av Syriza.

Samme dag som toppmøtet skal ESBs styre diskutere om de skal øke krisefinansieringen av de greske bankene etter at mellom 4 og 6 milliarder euro på få dager er tatt ut av nervøse innskytere som er redd for å miste sparepengene sine om bankene går konkurs.

ESB har allerede økt krisefinansieringen til de greske bankene to ganger de siste ukene. Beløpet er ikke kjent, men det dreier seg trolig om en økning på mellom 1,8 og 3 milliarder euro.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere