NA24.no

Gresk tragedie for oljefondet

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)
Oljefondet kan tape stort på en gresk kollaps.

Kredittratingbyrået Standard & Poor's varslet mandag om at de kan komme til å nedgradere ratingen på «A-», som de har på Hellas nasjonalgjeld. Årsaken er økt usikkerhet knyttet til landets muligheter til å få kontroll på statsfinansene, ifølge Assoicated Press.

Blant investorene som rammes av den greske tragedien, er Statens pensjonsfond utland (oljefondet). Ved nyttår hadde oljefondet investert 27 milliarder kroner i greske papirer. Gresk statsgjeld sto alene for 22,6 milliarder kroner ved nyttår, ifølge statistikk fra oljefondet. Det skriver Dagens Næringsliv.

Dersom Hellas får en dårligere rating vil sannsynligvis ratingen på dagens gjeld bestå, men det vil føre til at landet må betale mer i renter for nye lån.

Bekymringene til Hellas statsfinanser har økt etter at myndighetene i oktober meldte at budsjettunderskuddet vil bli mye høyere enn ventet, og anslått til 12,7 prosent av landets BNP. Dette er seks prosent høyere enn tidligere anslag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere