Greske banker åpner mandag

Greske banker åpner igjen mandag etter at Den europeiske sentralbanken (ESB) besluttet å øke tilførselen av krisekreditt. Banken hever taket med 900 millioner euro.

16.07.15 17:24


Det er en høytstående kilde i den greske banknæringen som opplyser til Reuters at bankene åpner dørene igjen etter at regjeringen gjør vedtak om det torsdag.

Tidligere på dagen opplyste sentralbanksjef Mario Draghi i ESB at økningen av tilførselen til de greske bankene ville være på 900 millioner euro.

Dermed er taket på kriselånene økt til rundt 90 milliarder euro – i underkant av 800 milliarder kroner etter dagens kurs.

Det er kreditten fra ESB som fortsatt holder det greske bankvesenet oppe og fungerer som redningsline i et Hellas truet av fallitt. Krisen har tvunget bankene til å holde stengt siden 29. juni, og daglige minibankuttak er satt til maks 60 euro per person for å hindre at bankene går tomme.

Draghi trygg

Draghi sier at han er trygg på at Hellas betaler tilbake sine lån både til ESB og til IMF på forfallsdatoen. 20. juli må Hellas betale ESB et avdrag på 4,2 milliarder euro.

Draghi sa også at det ikke kan være tvil om at Hellas må få en form for gjeldslettelse. Det som blir det store spørsmålet i forhandlingene framover er hvilken form en slik lettelse får.

Lettere betingelser kan være enten sletting av gjeld eller restrukturering i form av lengre tilbakebetalingstid, lavere renter eller avdragsfrihet over en lengre periode.

Også IMF har gjort det klart at Hellas' gjeld er for stor og at det blir nødvendig med lettelser, stikk i strid med Tysklands avvisning av noen form for gjeldssletting.

Klare for Hellas-forhandlinger

Eurogruppen er klare for forhandlinger om en treårig lånepakke til Hellas.

De 19 landene inngikk en prinsippavtale torsdag etter at den greske nasjonalforsamlingen godkjente de første vilkårene valutagruppen har satt for å starte forhandlinger.

- Eurogruppen hilser velkommen vedtaket i den greske nasjonalforsamlingen, heter det i en uttalelse etter et telefonmøte.

Landene understreker at forhandlingsstart fortsatt skal godkjennes av flere nasjonalforsamlinger rundt om i eurosonen, og Hellas må også vedta ytterligere reformer senest onsdag i neste uke om de skal innfri vilkårene.

Når de til slutt kommer i gang, er håpet at forhandlingene kan lede til en lånepakke på inntil 86 milliarder euro til en skakkjørt gresk økonomi fra eurosonens krisefond ESM.

Finlands finansminister Alexander Stubb understreker at klarsignalet fra eurogruppen er et viktig skritt, men at det ikke betyr at lånepakken automatisk godkjennes, melder nyhetsbyrået FNB. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag