Greske folkevalgte sluttet opp om kriseavtale

Statsminister Alexis Tsipras var godt fornøyd da den greske nasjonalforsamlingen stemte for avtalen som åpner for nye kriselån, selv om han tungt for å svelge långivernes betingelser.

Statsminister Alexis Tsipras var godt fornøyd da den greske nasjonalforsamlingen stemte for avtalen som åpner for nye kriselån, selv om han tungt for å svelge långivernes betingelser. Foto: Christian Hartmann (Reuters)

Et overveldende flertall i den greske nasjonalforsamlingen stemte natt til torsdag for avtalen som danner grunnlag for et nytt låneprogram for Hellas.

16.07.15 09:47

Statsminister Alexis Tsipras kom før avstemningen med en innstendig bønn til de folkevalgte om å slutte opp om avtalen, til tross for at han selv og regjeringspartiet Syriza mener at långiverne har gått altfor langt i sine krav.

– Vi tror ikke på kravene, men vi er nødt til å akseptere dem, sa Tsipras før avstemningen, som endte med at 229 av de 300 folkevalgte stemte for.

LES OGSÅ: Tsipras med bønn om støtte til kriseavtale

Har kjempet hardt

– Vi har kjempet hardt de siste fem månedene, og det er jeg stolt over. Enhver greker vet forskjellen mellom dem som kjemper og dem som gir seg, sa statsministeren.

Hvilke følger nattens vedtak kan få for hans egen politiske framtid, er foreløpig et åpent spørsmål.

Hellas' finansminister Evklid Tsakalotos sa hans avgjørelse om å akseptere avtalen kommer til å «være en byrde for meg i hele mitt liv».

– Jeg vet ikke om vi har gjort det rette. Jeg vet vi at gjorde noe vi følte vi ikke hadde noe valg over, sa han.

Motstanden mot avtalen er massiv i Syriza, og 38 av partiets folkevalgte stemte imot eller avsto fra å stemme, blant dem tidligere finansminister Yanis Varoufakis, energiminister Panagiotis Lafazanis, visearbeidsminister Dimitris Stratoulis og presidenten i nasjonalforsamlingen, Zoe Constantpoulou.

Lønnskutt

Den greske nasjonalforsamlingens tilslutning rydder vei for et nytt låneprogram verdt 86 milliarder euro, mot at Hellas i løpet av relativt kort tid gjennomfører omfattende økonomiske reformer.

Tsipras betegnet opprinnelig kreditorenes reformkrav som absurde og nedverdigende, men gikk til slutt likevel med på dem.

Grekerne må dermed belage seg på en til dels kraftig økning i skatter og avgifter, samtidig som det kuttes i lønninger og pensjonsordninger.

Den greske økonomien er fortsatt nær kollaps og trenger umiddelbare lån for å holde seg flytende til en ny lånepakke er på plass. Allerede mandag trenger statskassa 7 milliarder euro for å dekke inn lån og utgifter.

Samtidig holder greske banker fortsatt stengt i påvente av en løsning.

Fakta

De greske gjeldsforhandlingene

Demonstrasjoner

Mens de folkevalgte forberedte seg på å stemme natt til torsdag, sto rasende demonstranter utenfor parlamentet. «Vi sa 'nei', vi mente 'nei'», sto det på noen av plakatene. Det ble også kastet brannbomber mot politiet, som svarte med tåregass.

– Regjeringen vår er en regjering av forrædere. Vi stemte «nei», og så skrev Tsipras under på en avtale med enda verre betingelser. Det er galskap, sa demonstranten Arsenios Pappas til nyhetsbyrået AFP.

– Han løy for oss. Dersom han har noe verdighet igjen, må han trekke seg, supplerte Andronicus Sarlakis.

I en meningsmåling som ble offentliggjort tirsdag av Kapa Research, sier imidlertid 72 prosent av de spurte at det ikke er noe annet alternativ enn en avtale med långiverne.

Ny avstemning

Selv om de viktigste reformene fikk grønt lys natt til torsdag og åpner opp for avstemninger i eurosonen, gjenstår det nok en avstemning i den greske nasjonalforsamlingen. Innen onsdag neste uke må de resterende reformene i bankvesenet bli vedtatt ved lov.

Den greske økonomien er fortsatt nær kollaps og trenger umiddelbare lån for å holde seg flytende til en ny lånepakke er på plass. Samtidig holder greske banker fortsatt stengt i påvente av en løsning.

Dette skal nasjonalforsamlingen stemme over innen onsdag 22. juli:

* Reformere det greske rettssystemet for å gjøre juridiske prosesser raskere og redusere kostnader.

* Gjennomføring av bankdirektivet BRRD med støtte av EU-kommisjonen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag