Greske minibanker har penger til mandag

SNART TOM: Greske minibanker.

SNART TOM: Greske minibanker. Foto: Cathal Mcnaughton (Reuters)

Minibankene i Hellas har nok penger til uttak fram til mandag, opplyser landets banker.

09.07.15 12:32

– Vi vet at vi har sikret nok kontanter til mandag, sier Louka Katseli fra den greske bankforeningen til Reuters.

Onsdag ble det kjent at bankene vil holde stengt til og med mandag, og at uttaksgrensen på 60 euro dagen videreføres.

Krisepakke til 12 milliarder euro

Hellas forbereder en reformpakke til en verdi av 12 milliarder euro over de neste to årene for å hindre at landet glir inn i resesjon igjen etter de harde forhandlingene med kreditorene.

Etter flere måneder med usikkerhet og flere uker med kapitalkontroll i bankene er det beregnet at gresk økonomi kan krympe med 3 prosent i stedet for å få en vekst på 0,5 prosent, ifølge avisa Kathimerini.

Myndighetene har tidligere planlagt tiltak til en verdi av 8 milliarder euro i 2015 og 2016. Men dette må økes med 2 milliarder per år, skriver Kathimerini.

Hellas hadde i fjor for første gang en liten vekst etter at BNP var sunket med rundt 25 prosent over de siste seks årene.

Den greske regjeringen må innen fredag legge fram for en reformpakke for sine europeiske partnere, som kan godta den på et toppmøte søndag. Om den ikke blir godtatt, kan Hellas måtte forlate eurosonen.

– «Grexit» kan svekke Merkels omdømme

Angela Merkels tøffe linje mot Hellas kan føre til at den tyske statsministeren får skylden for en eventuell katastrofal «grexit», advarer analytikere.

– Det vil være en stygg ripe i lakken for Angela Merkel dersom Hellas forlater eurosonen. Det betyr også slutten for Tsipras' karriere og på Syriza som politisk parti. Derfor kan jeg ikke forestille meg at de ikke blir enige til slutt, sier europaforsker Asimina Michailidou ved Universitetet i Oslo til NTB. En grexit vil påvirke hele EU, påpeker hun.

Tysklands statsminister Angela Merkel står dermed overfor den tøffeste krisen i sin nesten ti år lange regjeringstid.

Merkels store dilemma

– Det er feil å tro at det ville være i Tysklands interesse å bryte forhandlingene og aktivt presse Hellas til en «grexit», sier leder for det økonomiske forskningsinstituttet DIW Marcel Fratzscher til nyhetsbyrået AFP.

Han mener Tyskland kommer til å betale en tung politisk pris hvis Hellas går ut av eurosonen. Verden kommer først og fremst til å betrakte det som en svikt i tysk politikk, mener han.

Daniela Schwarzer, forskningsdirektør og medlem av ledergruppen i den amerikanske tenketanken German Marshall Fund, mener Merkels dilemma er et tveegget sverd.

– Hvis Hellas forlater eurosonen, vil hun bli den som ikke klarte å holde eurosonen samlet. Hvis hun klarer å holde Hellas i eurosonen, vil hun høste stor kritikk for å ha gitt opp prinsippene som styrer eurosonen. Uansett hvordan dette går, vil hun bli kritisert. for sine avgjørelser, forklarer Schwarzer.

Den greske statsministeren Alexis Tsipras sammen med den italienske statsministeren Matteo Renzi og Angela Merkel i Brussel. Foto: Yves Herman (Reuters)

Står på sitt

I flere år har Merkel gjentatt at «hvis euroen mislykkes, mislykkes Europa». Flere tyske aviser har nå endret mantraet til «hvis euroen mislykkes, mislykkes Merkel».

Internasjonalt har mange advart om at Merkels bitre medisin dreper den greske pasienten, ved å dra landet dypere inn i gjeldskrise og arbeidsledighet. når det landet virkelig trenger, er en økonomisk drahjelp.

– Historien vil huske deg for dine handlinger denne uken, skrev fem anerkjente økonomer, inkludert Thomas Piketty og Jeffrey Sachs i et åpent brev til Merkel tirsdag, hvor de ber om en human nytenkning og sletting av gresk gjeld.

Foreløpig holder Merkel på sitt. Tirsdag insisterte hun på at det ikke var rom for forhandlinger med Aten.

Tusk vil diskutere den greske gjeldsbyrden

EU-president Donald Tusk håper Hellas legger fram et «konkret og realistisk» reformforslag. Og han vil diskutere den greske gjeldsbyrden.

– Realistiske forslag fra Hellas må matches av realistiske forslag fra kreditorene om en bærekraftig gresk gjeld, sier Tusk til pressen og tar dermed til orde for en diskusjon om Hellas' enorme lånebyrde.

Det er et svært omstridt område i EU.

Hellas' europartnere ventet torsdag på den greske regjeringens forslag til reformplan som landet håper skal kvalifisere til en lånepakke fra valutasamarbeidets krisefond ESM.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.