*Nettavisen* Økonomi.

Greske tragedien verre enn fryktet

Foto: LOUISA GOULIAMAKI (Afp)

Vil holde forpliktelsene fra EU, lover den greske finansministeren.

Den skakkjørte greske økonomien vil fortsette å synke. Ifølge Hellas´ finansminister Evangelos Venizelos, regner man med at landets økonomi vil synke med mer enn 5 prosent i 2011. Tallene er verre enn man hadde ventet.

Verre enn først antatt
- Resesjonen er verre enn alle anslag. Til og med troikaen (EU/IMF og Den Europeiske Sentralbanken) sine anslag på 3,8 prosent var for lave, sier finansministeren i sin tale til greske forretningstopper i Tessaloniki lørdag.

Her skal landets statsminister tale til folket senere på dagen, og det er stor spenning til hans vurderinger av grekernes finansielle posisjon.

Kriseplanen lagt fram av EU-landene innebærer høyere skatter, kutt i pensjoner og lønn til offentlig ansatte har tydelig redusert aktiviteten i den fra før av kriserammede greske økonomien.

Mannen som har fått den utakknemmelige oppgaven å være finansminister understreker at Hellas er opptatt av å møte de forpliktelser de blir pålagt av EU.

- Det viktigste signalet vi kan sende til resten av verden nå, er at vi vil overholde de avtaler vi inngår, uahhengig av politiske hensyn. Vi må vise at de som sier at vi ikke kan, eller ikke fortjener å være med i eurosamarbeidet, tar feil, sier Evangelos Venizelos til de oppmøtte.

Konkursfrykt
Den tyske Forbundskansleren Angela Merkel har gjentatte ganger sagt at disse betingelsene er viktige at overholdes for at landet skal få sine 8 milliarder euro i krisehjelp.

Får man ikke disse pengene, er det fare for at ferielandet ikke kan betjene sine lån, og dermed i verste fall begjæres konkurs.

Fredag bidro rykter om at Hellas vil gå konkurs alllerede denne helgen til at børsene i Europa og USA gikk på kraftige fall.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.