*Nettavisen* Økonomi.

Griller Terje Riis-Johansen

Olje- og energiminister, Terje Riis-Johansen Foto: (Scanpix/Stian Lysberg Solum)

Olje- og energiministeren må svare på utsettelsen av CO2-fangsten på Mongstad

02.06.10 10:13

Tirsdag 1. juni holder energi- og miljøkomiteen høring om CO2-fangst på Mongstad. Høringen overføres på Stortingets nett-TV.

Sjekk liveoverføringen her:

Kontroll- og konstitusjonskomiteen vedtok 27. mai 2010 å sende brev til statsministeren med spørsmål om informasjonen til Stortinget om utviklingen av fullskala CO2-rensing på Mongstad. Det er derfor Terje Riis-Johansen grilles av stortingsrepresentantene.

I høringen tirsdag skal statsråd Terje Riis-Johansen svare for seg først. Deretter er det tid for Statoils konserndirektør Jon Arnt Jacobsen og Kurt Georgsen

Videre skal adm. direktør Bjørn-Erik Haugan og Julia Lindland i statens Gassnova svare for seg. Aker Clean Carbons adm.direktør Jan Roger Bjerkestrand og Alstoms adm.direktør Arne Ellestad skal svare for seg.

Utfordringer - ikke lite velvilje
Terje Riis-Johansen startet høringen med å redegjøre for regjeringens utsettelse av CO2-fangsten på Mongstad. Olje- og energiministerens redegjørelse inneholdt ingen endringer i forhold til tidligere uttalelser fra statsminister Jens Stoltenberg.

Statoils konserndirektør Jon Arnt Jacobsen sa at det er utfordringer i prosjektet, og ikke lite velvilje som er årsaken til utsettelsen. Videre sa adm. direktør Bjørn-Erik Haugan i Gassnova at det er først ved investeringsfasen, altså i den situasjonen man er i nå, at man kan fastslå hele dette komplekse prosjektets størrelse og tidsplan.

Riis-Johansen svarte videre på spørsmål fra representantene i energi- og miljøkomité på Stortinget. Det som kom frem her, er at det er store vanskeligheter med å anslå tidsbruk på CO2-fangstprosjektet.

- Det er mer komplekst enn det vi så for oss, sier olje- og energiministeren.

- Skal vi ha pionerrolle
I andre bolk av høringen, startet konserndirektør Torstein Hårberg i Sintef. Hans poeng var at spørsmålet om Mongstad-prosjektet er en «avgjørelsen om vi fortsatt skal ha en pionérrolle».

I andre bolk var også forskningsdirektør Bjørg Andresen i IFE, adm. direktør i Henrik Fleischer i Sargas og Bellonas Marius Holm og Zeros Einar Håndlykken og Audun Rødningsby. Fra Naturvernforbundet stilte Lars Haltbrekken og fra Natur og Ungdom stilte Ola S. Elvevold.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.