*Nettavisen* Økonomi.

Grisebank for bankaksjene

Foto: (Scanpix)

Finansaksjene ødela børsdagen for Barack Obama.

20.01.09 22:35

Det var absolutt ingen jubel for den nye presidenten på Wall Street fredag. Dårlige nyheter fra finanssektoren sendte de allerede hardt prøvede bankaksjene i gulvet så det sang.

Dette bidrog til den verste børsdagen siden 1. desember. Dow Jones falt 4 prosent, Nasdaq og S&P 500 mellom 5 og 6 prosent.

- Til tross for at vi er ekstatiske på grunn av det historiske begivenheten rundt den nye administrasjonen i USA og de finanspolitiske tiltak som vil tre i kraft, så står vi dessverre ovenfor et kraftig dykk i inntjeningen for amerikanske selskaper. Dersom forrige uke var en indikasjon, så vil ikke denne rapportsesongen bli veldig attraktiv, sier sjefanalytiker Arthur Hogan i Jefferies & Co.

De amerikanske markedene holdt stengt mandag i forbindelse med feiringen av Martin Luther King Jr. I mellomtiden opplevde de europeiske aksjemarkedene en betydelig tilbakegang. Det er særlig usikkerheten knyttet til bankvesenet i Europa som har forsuret investeringsmiljøet.

Frykten er at bankene vil gå på solide tap som følge av den anstrengte situasjonen i finansmarkedene, og at aksjene i mange av dem rett og slett vil vise seg å være verdiløse.

Tirsdag meldte også finansselskapet State Street Corp. om vesentlig dårligere kvartalstall enn ventet, og aksjen falt hele 59 prosent.

Også de største bankene falt tungt. Citigroup endte ned 20 prosent, JP Morgan Chase 21 prosent. Generelt falt finanssektoren over 15 prosent.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her.

Olje svinger
Oljemarkedet fortsetter å være preget av ekstreme svingninger og store forskjeller mellom de ulike kontraktene som handles. Tirsdag var siste dag for handel med februar-kontrakten på den amerikanske referanseoljen WTI. Denne endte til slutt opp 2,23 dollar til 38,74 dollar, etter tidligere på dagen å ha vært så lav som under 33 dollar. Mars-kontrakten endte derimot ned 1,73 dollar til 40,84 dollar.

Delindeksene for oljeservice og oljeselskaper falt henholdsvis 7 og 5 prosent tirsdag.

Bra fra kjempe
Resultatsesongen har allerede startet i USA, og daglig renner det inn nye tall som viser at selskapene tjener mindre enn før. Dette er noe markedet har forberedt seg på og er et utslag av dårligere økonomisk klima. Ikke alle tror at alle tapene er priset inn i aksjekursene og advarer mot faretruende adferd ved store skuffelser.

Kjempen Johnson & Johnson fikk et resultat i fjerde kvartal på 2,71 milliarder dollar, eller 97 cents per aksje, som er en forbedring på 14 prosent fra samme periode året før, da konsernet hadde et resultat på 2,37 milliarder dollar, eller 82 cents per aksje. Ifølge Thomson First Call var det forventet et resultat på 92 cents per aksje for fjerde kvartal.

Aksjen falt 1 prosent tirsdag, og var sammen med andre defensive aksjer innen dagligvarer og farmasi blant de minst dårlige tirsdag.

Les mer: Bedre enn ventet fra kjempe

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones -4,01% til 7.949,09

Nasdaq -5,78% til 1.440,86

S&P 500 -5,28% til 805,22

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.