NA24.no

«Grisepriser» presser inflasjon

Den kinesiske inflasjonen klatrer i takt med prisen på svinekjøtt.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Den kinesiske inflasjonen steg til de høyeste nivåene på over to år i mai, drevet av kraftige hopp i prisene på grisekjøtt og annen mat, ifølge AP.

NA24 - din næringslivsavis

Myndighetene er urolige om at landets kraftige økonomiske vekst, som er på elleve prosent i år, kan akselerere farlig høyt. Det offisielle inflasjonsmålet i Kina er på tre prosent.

Konsumprisene steg med hele 3,4 prosent i mai, og det er det høyeste nivået siden de klatret med 3,9 prosent i februar 2005. Matvareprisene hoppet opp hele 8,3 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Opp fra 7,1 prosent i april.

Kraftige økninger i matvareprisene er spesielt sensitive ettersom de smerter mest i de mindre økonomisk heldige landsbygdene, hvor befolkningen ikke har fått være med på de siste års økonomiske revolusjon i samme grad som i storbyene.

Prisene på kjøtt viser en enda kraftigere vekst. Disse steg med hele 26,5 prosent, mens kostnadene på egg var enda verre med en oppgang på 37,1 prosent.

De kinesiske myndighetene er spesielt bekymret for prisene på svinekjøtt som har steget med over 40 prosent det siste året. Statsminister Wen Jiabao har til og med opptrådt på statlig tv for å forsikre befolkningen om at griseproblemet vil bli tatt hånd om.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere