NA24.no

Grønnsakene råtner på rot

Sist oppdatert:
Det kan bli dårlig og dyrt med grønnsaker de neste ukene. Regnet ødelegger avlingene.

- Det er det ikke tvil om. Vi står her i møte med våre produsenter i Lier, sier norskansvarlig i Bama, Erling Lundby, til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Over hundre millimeter med regn har falt i Liertraktene på under to døgn. Lierelven har gått over sine bredder og oversvømmer over tusen mål med grønnsakavlinger.

- Knapt med grønt
- Frem til helgen har vi varer. Men fra midten av juli til rundt 10. august kan det bli knapt med denne typen grønnsaker. Det slår nok ut i høyere priser, og det blir kanskje dårligere kvalitet. Vi har ikke oversikt over situasjonen ennå, vi prøver å få det nå, men røft vil vi anslå at det dreier seg om 20-30 prosent av grønnsakavlingene på Østlandet, sier Lundby.

Grønnsakene det dreier seg om er i første rekke salat, blomkål, stangselleri og squash. Men Lundby er også bekymret for at poteten kommer til å drukne, om ikke regnet gir seg.

- Dramatisk
- Det er veldig dramatisk for oss i Lier. Lierelven har flommet over breddene sine. Mye over tusen mål med grønnsakavlinger er totalt ødelagt, forteller den erfarne grønnsakbonden Audun Holmen, til NA24.

Han har dyrket grønnsaker i stor skala i mange år og har jobbet i hele dag med å berge det som kan berges.

- Det vil bety noe for det norske markedet, det er helt sikkert, men det er veldig uoversiktlig hvilke konsekvenser det vil få, sier Holmen.

Hele Europa
Også i Storbritannia er grønnsakene i ferd med å råtne på rot. Brokkoli, gulrot og potetprisen blir drevet opp på grunn av de siste dagenes flom. Hele avlinger er ødelagt og det vil bli mangel på britiske grønnsaker, skrivet Times Online.

Store deler av Europa har det samme problemet. Det betyr at grønnsakene kan bli dyre.

- Det kan bli mangel på noen produkter og da vil prisene gå i været, sier Kjetil Randem, informasjonssjef i Bondelaget til NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere