NA24.no

Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Grønt lys for sjømateksport

Sist oppdatert:
Trusselen om importstopp er borte. Men fortsatt må en rekke brikker på plass, bekrefter fiskeriminister Helga Pedersen.

Fiskeri - og kystminister Helga Pedersen sier i dag at en foreløpig avkaring er sikret for sjømateksporten til Russland

NA24 - din næringslivsavis

- Jeg er tilfreds med at det er funnet løsninger som sikrer at samhandelen mellom Norge og Russland i all hovedsak vil kunne foregå som før også etter 1. oktober. Møtet mellom Mattilsynet og russiske veterinærmyndigheter har brakt arbeidet med å løse problemstillingene knyttet til de russiske kravene til norsk sjømateksport et viktig steg videre, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen i en pressemelding.

Les også: Tyst om Moskva-møte

- Stor lettelse
Fiskeri - og havbruksnæringens Landsforening uttrykker også stor lettelse i dag.

- Vi er veldig lettet og glad. Vi har jobbet hardt for å komme dit vi nå er. Det har også norske politikere og embedsverk gjort - og ikke minst fagekspertisen i det norske Mattilsynet. Dette er svært godt nytt for sjømatnasjonen Norge, sier adm.dir Geir Andreassen i Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening i en melding.

- En rekke brikker må på plass
Det er imidlertid en rekke brikker som skal på plass i løpet av kort tid for å sikre at eksporten går som tidligere, sier fiskeri- og kystministeren.

Et av de viktigste resultatene av møtet, er at partene er blitt enige om at det skal utarbeides nye eksportsertifikater innen 15. oktober som vil være bedre sikret mot forfalskning.

Mattilsynet vil i tiden fremover ha en tett dialog med russiske veterinærmyndigheter for å drøfte oppfølgingspunkter. Dette gjelder spesielt spørsmål knyttet til mattrygghet og opprinnelse for villfanget fisk.

- Falske sertifikater en trussel
- Falske eksportsertifikater er en alvorlig trussel for handelen med sjømat. Jeg er derfor svært opptatt av at alle opptrer ryddig ved all eksport av sjømat, sier Helga Pedersen.

Enigheten med russiske veterinærmyndigheter innebærer videre at det ikke innføres nye begrensninger for frossen fisk inntil videre. Eksport av fersk laks til Russland kan fortsatt bare kan finne sted fra godkjente anlegg. Det innebærer at åtte norske lakseoppdrettere kan selge fersk laks til Russland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere