NA24.no

Grønt lys til rikingbank

Sist oppdatert:
Pareto får tommel opp fra Kredittilsynet.

Kredittilsynet gir meglerhuset Pareto grønt lys til ønsket om å starte bank.

NA24 - din næringslivsavis

Meglerhuset Pareto har lenge vært svanger med planene om en ny bank rettet mot velstående kunder i Norge. Men da avisen Dagens Næringsliv kjørte en bredt anlagt sak om innsidehandler og andre påståtte forhold av grov karakter ville Finansdepartementet vite mer.

Les mer: Kristin krever Pareto-svar

Nå har Kredittilsynet kommet med sin rapport der de anbefaler at Paretos nye bank får starte opp.

Fant ikke oppblåst kurtasje
Kredittilsynet har blant annet bedt Pareto svare på påstandene fra Dagens Næringsliv om at de har tatt svært høy kurtasje fra noen av kundene, samt at analytikere skal ha blitt skjelt ut av meklerkorpset fordi deres analyser var for negative.

Men i dokumentasjonen som meglerhuset har lagt frem for tilsynet har ikke dette vært tilfelle, skriver Kredittilsynet i et brev til Finansdepartementet.

Kredittilsynet har heller ingen holdepunkter for å slå fast påstandene om at analytikere skal ha blitt skjelt ut.

- I henhold til våre oversikter (basert på systemet for oppfølging av egenhandel) er det helt tilbake fra 1.1 2002 kun 5 personer som har sluttet på analyse og gått ut av Pareto, skriver meklerhuset til tilsynet. Tilsynet skriver at de det vil være svært vanskelig for meklerhuset å motbevise disse påstandene og:

- Kredittilsynet har ikke opplysninger som tilsier at det er grunnlag for påstandene.

Pareto-megler i søkelyset
Dagens Næringsliv sin sak handlet mye om den tidligere Pareto-mekleren Per-Robert Jacobsen. Han etterforskes av Økokrim for innsidehandel, etter en anmeldelse fra Kredittilsynet.

Men tilsynet mener at Pareto oppfyller lovens krav til kontrollsystemer.

- Kredittilsynet har ikke opplysninger som tilsier at den faktiske kontrollen ikke har vært tilstrekkelig. Det må erkjennes at kontrollen vanskelig kan fange opp enhver uregelmessighet særlig om det foregår utenfor foretakets lokaler. Imidlertid fanget foretaket opp forhold vedrørende Per-Robert Jacobsen, og agerte selv om det ifølge foretaket ikke ”hadde noen bevis mot han”, skriver tilsynet i brevet.

Glad for rask behandling
Pareto-toppsjef Ole Henrik Bjørge sier i en rask kommentar til NA24 at de er glade for at Kredittilsynet behandlet denne saken så raskt. Han vil ikke komme med ytterligere kommentarer om saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere