NA24.no

Gro Anita Østerhaug og ektemannen Hans Erik Østerhaug fra Jordet i Trysil har bak seg et uvirkelig år etter at Hans Erik ble siktet sammen med 11 andre jegere i ulvesaken. Nå er saken henlagt. – Jeg har knapt sovet en hel natt det siste halvåret, sier Gro Anita.
Gro Anita Østerhaug og ektemannen Hans Erik Østerhaug fra Jordet i Trysil har bak seg et uvirkelig år etter at Hans Erik ble siktet sammen med 11 andre jegere i ulvesaken. Nå er saken henlagt. – Jeg har knapt sovet en hel natt det siste halvåret, sier Gro Anita. Foto: Rune Hagen (Østlendingen)

Gro Anita ble sykmeldt i et halvt år etter at mannen ble tatt i ulveaksjonen

– Hverdagen er helt uvirkelig. Vi har levd som i et sammenhengende sjokk.

TRYSIL (Østlendingen): Den første snøen faller over småbruket Nysted i Jordet i Nordre Trysil. En valp bjeffer i hundegården, en elghund strammer i halsbåndet ved fjøset, og på den ene ytterveggen henger et titalls elggevir.

– Velkommen inn, ønsker ekteparet Gro Anita og Hans Erik Østerhaug, begge 40. De har vært kjærester siden ungdomsskolen og har forlengst slått rot på barndomsgården til Gro Anita sammen med tre barn (21, 18 og 4 år).

LES OGSÅ: 8. april - da alt ble forandret

Aldri, aldri vært i tvil

Et hvitt ark med noen få linjer undertegnet Økokrims Tarjei Istad ligger på stuebordet. Brevet avsluttes slik: Saken henlegges på bevisets stilling.

– Jeg har aldri, aldri, aldri vært i tvil om at Hans Erik er uskyldig. Jeg stoler ett hundre prosent på han som ektemann, familiefar og som jeger. Han har aldri vært med på ulovlig ulvejakt. Men hva betyr nå «henlegges på bevisets stilling»? spør Gro Anita.

– Det ligger igjen en uggen følelse av at Hans Erik nok likevel har vært med på ulovlig jakt, men at politiet ikke hadde nok bevis. Etter alt det hele familien har vært gjennom burde politiet og Økokrim kommet med en raus beklagelse om at det ikke var grunnlag for den alvorlige siktelsen og bruken av mafiaparagrafen med en strammeramme på 11 års fengsel. En slik offentlig beklagelse ville lempet litt på det helvete vi har vært gjennom siden arrestasjonen 8. april i år, sier Gro Anita Østerhaug.

LES OGSÅ: – Ingen informant for politiet i ulvesaken

Søvnløse netter

Den ellers så livsglade tre-barnsmoren forteller om et helt uvirkelig halvår; om sjokk, bitterhet, sinne, manglende tiltakslyst, om redselen for å være ute blant folk, om søvnløse netter og om manglende tillit til politi og Økokrim.

– Hver gang jeg ser en politibil får jeg hjertebank. Jeg blir svett og svimmel. Er de ute etter Hans Erik igjen? Eller er det noen andre vi kjenner de ser etter? Ulvesaken kverner rundt i huet på oss døgnet rundt, sier Gro Anita Østerhaug.

– Saken har ikke bare rammet uskyldige jegere i Trysil. Den har også rammet ektefeller, barn, besteforeldre og andre som står jegerne nær. Økokrim og politiet har trampet inn i livet vårt, inn i vår privatsfære, inn i hjemmet vårt uten å ta hensyn. Vi føler oss alvorlig krenket, sier Gro Anita og titter bort på ektemannen.

Trusler mot familien

– Er det ikke en lettelse at Hans Erik og de fire andre trysiljegerne nå er frikjent?

– Jo, jeg puster lettere nå. Men eimen henger fortsatt igjen – om at trysiljegerne nok likevel har drevet ulovlig jakt. Ingen røk uten ild, heter det. Jeg merker at flere tenker slik, ikke minst på Facebook. Hans Erik går fortsatt med et slags brennemerke i pannen. Det kan Økokrim fjerne gjennom en beklagelse. Beklagelse er viktigere for oss enn et erstatningskrav som også vil komme.

Gro Anita forteller om lokal støtte, om venner og kjente som har stilt opp gjennom hele prosessen, og som har trodd på henne og ektemannen.

– Uten støtten ville livet vært ulevelig. Men likevel har enkelte ikke villet tro på oss. På Facebook har vi også opplevd trusler. De mest ekstreme har sammenliknet oss med ulven, og ønsket familien vår død. Vi har vært nødt til å politianmelde enkelte av truslene. Men det virker ikke som politiet har prioritert våre anmeldelser.

Nødvendig time out

I sum har påkjenningene og presset blitt så stor at hun ikke har klart å utføre jobben som personlig assistent.

– Jeg har vært nødt til å ta en lang time out, både for egen del, og for å ha overskudd til å ta meg av ungene. Siktelsen har også tatt på forholdet. Men vi har heldigvis klart å stå sammen og kommet styrket ut, selv om vi skulle ha vært saken foruten, sier Gro Anita.

– Er det ikke forståelig at Økokrim etterforsker ulovlig ulvejakt når forskningen fastslår at annenhver ulv blir ulovlig felt?

– Jeg har full forståelse for at ulovlig jakt må etterforskes. Loven gjelder for alle, også for jegere. Men folk må behandles på en skikkelig måte. Det er helt greit at Hans Erik og andre jegere blir tatt inn til avhør dersom politiet mener at det er skikkelig grunn for det. Men i denne saken har politi og Økokrim rast inn hos en rekke familier som om fedrene tilhører kriminelle MC-gjenger eller farlige narkotikabander. Nå er alle siktelsene mot trysiljegerne frafalt. De er med andre ord fri, men sårene er fortsatt åpne. Mange av oss lider – og har fått et sjokk som vil sitte i lenge. Økokrim skulle ha gått fram på en mye mer skånsom måte, sier Gro Anita.

– Hva tenker du om de seks jegerne i Elverum og Engerdal som er blitt tiltalt for ulovlig ulvejakt?

– Jeg kjenner dem ikke. Rettssaken får avgjøre skyldspørsmålet. Men ulvesaken har fått altfor store dimensjoner. Uskyldige personer og små lokalsamfunn er rammet. Ulv og rovdyr er følsomme greier. I utkanter som våre er særlig ulven en trussel mot livsgrunnlaget og framtiden. Rovdyrpolitikken må endres – og det må skapes dialog. Da kan ikke Økokrim og politiet opptre slik de har gjort overfor oss. sier Gro Anita Østerhaug.

Denne saken er levert av Østlendingen.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere