*Nettavisen* Økonomi.

Gro Harlem Brundtland: - Jeg var frekk

- Jeg tenkte ganske mange ganger når det var vanskelig, tungt, slitsomt og leit at det ville bli enklere for neste kvinnelige statsminister. Det trøstet meg at jeg gjorde noe som betydde noe på lang sikt, sier Gro Harlem Brundtland. Foto: Tina Heier (Ruseløkka skole)

Landsmoderen Gro Harlem Brundtland snakker ut om sin rampete skolegang, om at hun har gjort det lettere for Erna samt dagens største politiske utfordringer.

01.06.15 15:13

Gro Harlem Brundtland ble Norges første kvinnlige statsminister tilbake i 1981 da hun overtok etter Odvar Nordli.

Frem til langt ut på 1990-tallet preget hun norsk politikk, og var statsminister i hele tre perioder.

I forbindelse med et intervju med skoleavisen til Ruseløkka skole, hvor Gro gikk i etterkirigsårene, forteller hun om hvor rampete, frekk og frimodig hun var på skolen.

- Jeg var rampete i den forstanden at jeg kunne svare litt frekt, men var ganske frimodig. Jeg sa det jeg mente, og det var ikke alltid populært, sier Gro til Ruseløkkas skoleavis.

Blant annet var hun den eneste i klassen som ønsket republikk, noe som var relativt unikt rett etter krigen, da kongehuset stod veldig høyt i kurs hos de fleste nordmenn.

- Tenk om vi hadde fått en konge som hadde arvet jobben fra faren sin, men egentlig ikke var egnet til det. Hvis vi velger president kan vi velge hva slags president vi vil ha. Kongeverdigheten går i arv. Jeg var 12-13 år da jeg sa det, og de andre i klassen stirret, sier Gro.

LES HER: - Jeg var rampete, frekk og frimodig

Klikk på bildet for å forstørre.

Ruseløkka-elevene Tina Heier, Kari Anne Eikeland og Sandra Stedje Waagan intervjuet Gro Harlem Brundtland for skoleavisens «Ruseløkka Hall of Fame.» Foto: Kari Anne Eikeland (Ruseløkka skole)


Irriterte seg over forskjellsbehandling
Hun irriterte seg også tidlig over at det var forskjellsbehandling av guttene og jentene på skolen.

- Guttene hadde en time mer matematikk i uka allerede på barneskolen. Jentene hadde skolekjøkken, og guttene hadde sløyd. Det er klart at jeg reagerte veldig negativt, sier hun.

Erna har fått det lettere
Som first mover når det gjaldt å være kvnnlig statsminister i Norge, mener Gro at hun har gjort det lettere for Erna.

- Jeg tror at Erna Solberg har hatt færre problemer når det gjelder å møte motstand, fordi hun er kvinne. Den gangen det var nytt, da jeg ble statsminister, så var det mye motstand blant både kvinner og menn, fordi dette var noe nytt, og dette var rart, sier Gro.

- Jeg tenkte ganske mange ganger når det var vanskelig, tungt, slitsomt og leit at det ville bli enklere for neste kvinnelige statsminister. Det trøstet meg at jeg gjorde noe som betydde noe på lang sikt. Det kan jeg nå se tilbake på. fortsetter hun.

Om dagens mest betente tema i internasjonal politikk, nevner Gro blant annet krisene, krigene og konfliktene i Midtøsten og i Afrika.

- Det er krig i Syria , og konflikt og vanskeligheter i mange afrikanske land. Dette fører til at mange flyktninger strømmer inn i Middelhavet. Verden er utrygg og urettferdig, sier Gro til skoleavisen.

LES HELE INTERVJUET HER: - Jeg var rampete, frekk og frimodigNettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.