Gå til sidens hovedinnhold

- Gro Harlem Brundtland og ektemannen har formue på 66 millioner

Flagget hjem store midler etter årene med lav skatt i utlandet.

Bladet Kapital (papirutgave) og Hegnar.no har fått tilgang til tidligere statsminister Gro Harlem Brundtlands og ektemannen Arne Olav Brundtlands 2016-ligning.

Der står de oppført med en ligningsformue på henholdsvis 22,3 og 17,9 millioner kroner, vel 40 milllioner kroner til sammen.

Etter Kapitals anslag er deres reelle formue vesentlig høyere, mer enn 66 millioner kroner til sammen.

Fra 2012, som var Gro Harlem Brundtlands siste år med bostedadresse i utlandet, har store summer blitt tatt hjem og blir nå beskattet i Norge. Økningen i hennes ligningsformue fra 2012 til 2016, er på voksne 740 prosent.

Les også

Brundtland sa hun skulle flytte til Norge i 2008 - flyttet først fem år senere

Ekteparets formue stammer ifølge Kapital i hovedsak fra bokinntekter fra 90-tallet, som siden er forvaltet i fond.

Den tidligere statsministerens skatteregning i Norge ble et tema igjen denne høsten da det helt uriktig ble skrevet at hun var «nullskatteyter bosatt i Frankrike.» Faktisk.no har påvist at hun hadde skattepliktig inntekt i Norge i årene 2006-2015. Men i flere år oppholdt hun seg i utlandet da hun var WHO-direktør i Sveits, og tok deretter skattemessig utflytting til Frankrike - og betalte heller ikke skatt i Norge for sin politikerpensjon og for sine foredrag.

Kapital har nå sett på årene før 2006 da hun var skattemessig utflyttet fra Norge. I perioden 1999-2005 skattet hun til sammen 87.000 kroner til hjemlandet, altså 12.400 kroner per år i snitt.

Denne høsten har Gro Harlem Brundtland kastet seg inn i den norske valgkampen for sitt Arbeiderpartiet. I sin tale til AUF på Utøya i august, ifølge VG, kom hun også inn på den norske modellen - og skatt:

– Hvordan skal landet bygges? Med tro på frihet og fellesskap, en fremtid som omfatter alle? Eller med mer skattekutt til de som har mest fra før?

Kommentarer til denne saken