*Nettavisen* Økonomi.

Grov feil gir feil boligskatt

For mer enn hver fjerde husstand legges en grov feilvurdering til grunn for boligverdien og dermed formuesskatten.

For mer enn hver fjerde husstand legges en grov feilvurdering til grunn for boligverdien og dermed formuesskatten. Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)

Utregningsfeil gjør at mange skattytere får skatten beregnet ut fra for høye anslag for boligens verdi.

26.11.14 03:47

Hver fjerde bolig har en pris som avviker minst 20 prosent fra modellverdien SSB beregner for Skatteetaten. For tre fjerdedeler av disse settes verdien for høyt. Det skriver Finansavisen tirsdag.

SSB publiserte i går notatet om årets beregning av norske boligers verdi. Dette er tallene Skatteetaten putter inn når formuesskatten skal beregnes.

Notatet viser det SSB kaller en forklaringsgrad på 74 prosent. Det betyr at for 74 prosent av boligene, er modellverdien innenfor pluss/minus 20 prosent av faktisk omsatt pris.

Med andre ord: For mer enn hver fjerde husstand legges en grov feilvurdering til grunn for formuesskatten, skriver Finansavisen.

Og feilen er ikke symmetrisk. Av de 26 prosentene med grove feil, får 17 prosentpoeng satt for høye verdier.

Hver sjette husstand får minst 20 prosent for høyt skattegrunnlag. For en bolig på 5 millioner kroner betyr dette minst 2.500 kroner for høy skatt (2.125 kroner fra nyttår), skriver Finansavisen.

For at feilberegningene skal få faktisk betydning i form av feil formuesskatt, kreves at husstanden er i eller nær formuesskatteposisjon, altså at gjeld ikke er for høy i forhold til samlede formuesverdier.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.