*Nettavisen* Økonomi.

Grums i USA

Foto: (Scanpix)

Usikkerheten styrket i forkant av det viktige rentemøtet i USA.

30.01.08 15:13

Finansmarkedene venter spent på rentedommen fra den amerikanske sentralbanksjefen. I mellomtiden har de fått litt å gruble over.

NA24 - din næringslivsavis

Aksjefuturene i USA peker mot en negativ børsåpning. Nasdaq-futuren blir sendt ned 0,33 prosent, mens S&P 500-futuren faller 0,26 prosent. Dow Jones Indicative daler 0,19 prosent rett i forkant av at handelen på Wall Street åpner.

Veksten i USA har bremset kraftig opp. Dermed har de som tror på en varig økonomisk nedgang i USA fått langt på vei rett. Ferske tall fra det amerikanske handelsdepartementet viser at BNP-veksten ligger på 0,6 prosent. Det viser de første beregningene for fjerde kvartal. Økonomene ventet ifølge Bloomberg News at veksten ville øke med 1,2 prosent.

Boligkomponenten i vekstanslaget falt med 23,9 prosent i fjerde kvartal og det reduserte BNP med 1,18 prosentpoeng.

For hele 2007 viser økonomien en vekst på 2,2 prosent. Det er den laveste veksttakten siden 2002 da BNP-veksten var på 1,6 prosent. Til sammenligning lå snittveksten i den amerikanske økonomien på 2,9 prosent i 2006.

Den tidligere amerikanske sentralbanksjefen Alan Greenspan anslår nå at det er langt større sannsynlighet for at den amerikanske økonomien kan havne i en resesjon enn at USA unngår en lengre nedgangsperiode.

I et intervju med den tyske avisen Die Zeit sier Greenspan at det er større mulighet for en forestående resesjon enn hva han tidligere har spådd.

- Mens jeg tror at oddsen for en resesjon er 50 prosent eller høyere, er det fortsatt lite som tyder på at vi har beveget oss inn i en, sier Greenspan til avisen.

Dette er ikke første gang han er ute med sine spådommer og han mener det ikke bare er myndighetene eller sentralbankene som kan unngå en vedvarende nedgang.

- Det er lite trolig at en amerikansk resesjon kan skape en global resesjon. Men takten i verdensøkonomien vekst burde bremses ganske merkbart, sier den tidligere sentralbanksjefen.

Selv om veksttakten i fjerde kvartal var en stor skuffelse, har markedet likevel fått noe å glede seg over. Sysselsettingen i privat sektor økte med 130.000 i januar. Det viser ferske tall fra ADP. Konsensus blant økonomene lå rundt 43.000 nye arbeidsplasser i privatsektoren, ifølge Dow Jones Newswires. ADP-rapporten blir benyttet som en indikasjon på den totale sysselsettingen i USA.

Onsdag kveld norsk tid kunngjør den amerikanske sentralbankens (FED) rentebeslutning. Det er ventet at Ben Bernanke & Co kommer til å kutte renten. Økonomene er ikke helt enig i hvor stort kuttet kommer til å bli, men et flertall venter en reduksjon på 0,50 prosent. I forrige uke kuttet FED renten med 0,75 prosentpoeng i et tiltak for å redde økonomien fra en varig nedgangsperiode.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag