NA24.no

(Scanpix)

Grusom uke for olje

Sist oppdatert:
Om neste uke blir like ille faller prisen godt under 100.

Oljeprisen faller videre fredag, og ligger an til en elendig ukeslutt.

NA24 - din næringslivsavis

Full fart mot 100-dollargrensen
Ved 13.30-tiden går råoljen under hammeren for 105,1 dollar fatet, på råvarebørsen i London. Dette er 1,13 prosent lavere enn torsdag, og hele 8,74 prosent lavere enn i forrige uke.

Dermed ser prisen ut til å få sin verste uke på en måned. Om neste uke bare blir rundt halvparten så ille som denne vil oljeprisen ende i tosifret.

Godhjertede Gustav
Det store prisfallet denne uken skyldes blant annet at orkanen Gustav viste seg å gjøre mye mindre skade enn ventet.

Hver gang det er orkansesong frykter oljemarkedet for produksjonsanleggene i Mexico-golfen. Disse anleggene står for over en femtedel av den amerikanske oljeproduksjonen, og ligger utsatt til ved Louisiana-kysten.

Slik situasjonen ble begrenset skadevirkningene seg hovedsakelig til produksjonsstansen som fulgte av at anleggene ble evakuert før orkanen satte inn.

Sterk dollar
En annen viktig faktor er at den amerikanske valutaen har styrket seg betydelig den siste tiden. Denne fredagen koster det 5,62 kroner å kjøpe en dollar, 3,71 prosent høyere enn uken før.

Siden oljen handles i dollar vil en styrkelse blant annet bety at prisen fortoner seg dyrere for utlendinger som igjen demper etterspørselen.

Ingen hjelp fra OPEC
Samtidig ser det ikke ut til at tilbudet avtar. Ikke bare vil den amerikanske produksjonen fortsette uten store tilbakeslag, det ventes også at OPEC fortsetter den aggressive oljepumpingen.

Medlemslandene i oljekartellet skal møtes den 9. september for å diskutere produksjonen, men ifølge Bloomberg News venter over 90 prosent av energianalytikerne de spurte at den rekordhøye takten vil fortsette.

Vingeklippet børslokomotiv
Statoil faller 1,99 prosent til 142,7 dollar. Fasiten for uken er et fall på i underkant av hele 15 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere