NA24.no

Grusom uke på børsen

Sist oppdatert:
Aksjemarkedet ble banket sønder og sammen. Verst gikk det utover den største skuffelsen.

Børsen har akkurat lagt bak seg en brutal uke. Hovedindeksen falt 1,63 prosent til 485,75 poeng fredag, og den dårlige dagen førte til at børsen har rast med hele 6,7 prosent den siste uken.

NA24 - din næringslivsavis

Nedturen startet torsdag, men fortsatte for fullt etter at børsene i USA hadde sin verste dag så langt i år. Frykt for konsekvensene av et skralt kredittmarked har forandret stemningen blant investorene. Et elendig boligmarkedet i USA bekymrer økonomene og faren er at utviklingen vil føre til en oppbremsing i økonomien og dermed aksjemarkedet.

Fast rettrett
Fast ble den store taperen. Totalt forvitret over 1,4 milliarder kroner for Fast sine aksjonærer i det aksjekursen ble kappet med 28,33 prosent til 10,75 kroner. På litt over ett år har aksjekursen blitt halvert.

Grunnen til dagens slakt er at Fast har sendt ut et resultatvarsel der de opplyser at de ikke vil kunne klare å innfri forventningene i markedet. Det er særlig omsetningen de sier ikke vil kunne treffe konsensusestimatene.

I varselet opplyser IT-selskapet at omsetningen for forrige kvartal vil ligge på mellom 34 og 38 millioner dollar. Ifølge TDN Finans har forventningene til omsetningen i tredje kvartal ligget i intervallet mellom 53,5 og 57 millioner dollar.

Seismikkselskapet SeaBird falt 6,33 prosent til 35,50 kroner, mens Aker Seafood ble sendt ned 5,49 prosent til 43 kroner.

- Som forventet
Statoil og Norsk Hydro falt henholdsvis 3 prosent til 170 kroner og 4,16 prosent til 219 kroner: Når de to virkelige tungvekterne på børsen får så mye juling uten at det foreligger noen ny informasjon i markedet er det som regel et tegn på at utlendingene selger seg ut. Børsuro internasjonalt rammer ofte Oslo Børs hard.

- Det er som forventet, og Oslo tryner litt mer enn de andre, sier analysesjef Kim Evjenth i meglerhuset Kaupthing til NA24.

Utlendingene var ivrige på salgssiden på Oslo Børs. De store internasjonale meglerhusene og investeringsbankene Morgan Stanley, UBS Waburg, Instinet og Credit Suisse First Boston sto bak 70 prosent av nettosalget.

- Jeg tror ikke man skal få panikk. Dette er en likviditetskorreksjon som er lite selektiv. Det kan gi bra kjøpsmuligheter om en ukes tid, men det er for tidlig å stikke hodet ut akkurat nå, sier Evjenth

De utenlandske meglerhusene dominerte også selgersiden i Statoil og Norsk Hydro. Oljeprisen klatret over 76 dollar fatet igjen og sammen med en styrket dollar burde det ha gitt drahjelp til oljetungvekterne.

Glimtet til
Blant lyspunktene ble REC, Telenor og DnB NOR de mest fremtredende.

Solselskapet REC presenterte sitt resultat for andre kvartal. Aksjen endte til slutt opp 0,78 prosent til 225,50 kroner etter at selskapet overgikk forventningene i markedet. Selskapet leverte

DnB NOR steg 1,53 prosent til 79,70 kroner.

- Alle de store svenske bankene har lagt frem sterke resultater for andre kvartal. Dette lover godt for DnB NOR som slipper sin rapport for andre kvartal den 9. august, skriver meglerhuset Orion Securities i sin utgave av Dagens Analyse som anbefaler kjøp av aksjen i forkant av kvartalsresultatet med et kursmål på 86 kroner.

Telenor steg 1,41 prosent til 107,75 kroner. Glitnir var største nettokjøper med 45,3 prosent.

Fara ble dagens vinner med en oppgang på 4,17 prosent til 2,50 kroner. Tett fulgt av årets børsrakett som er Simtronics. Teknologiaksjen endte opp 4,03 prosent til 6,20 kroner. Ignis steg 3,85 prosent til 14,85 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere