*Nettavisen* Økonomi.

Gruvegigant advarer mot Kina-effekt

Foto: Frederic J. Brown (AFP)

BHP Billitons konsernsjef mot «falsk» kinesiske etterspørselsvekst.

29.10.09 13:33

Det kom frem under en tale konsernsjefen Marius Kloppers holdt på den årlige generalforsamlingen i de store gruve- og energikonsernet BHP Billiton torsdag.

- Oppfyllingen av Kinas lagre er nå nærmest fullført og vi ser tegn til en tilbaketrekning i etterspørselen som en konsekvens, sa Kloppers ifølge et publisert manuskript.

Han pekte blant annet på at Kina så langt i andre halvår av 2009 har vært den store og i perioder den eneste kilden til råvareetterspørsel. Kinas etterspørsel har vært et resultat av lagerfylling og underliggende etterspørsel, spesielt mener Kloppers at etetrspørselen har vært tilknyttet oppfylling av nesten tomme råvarelagre.

Om Kinas etterspørsel nå kan komme til å avta, så ser Kloppers og BHP Billiton tegn til at de viktigste OECD-landene begynner å fylle lagrene igjen. Dette kan være en driver for etterspørselen på kort sikt, men de forventer at verdens vil komme svakere ut av den pågående resesjonen sammenlignet med tidligere resesjonsperioder

- Vi tror derfor at vi ikke før i midten av 2010 vil se ren underliggende etterspørsel som ikke er maskert av lagereffekter, sa Kloppers.

Han påpekte samtidig at BHP Billiton fortsatt har tro på at den kinesisk veksten vil fortsette på lang sikt og at den vil være ressursintensiv.

BHP Billiton er en internasjonal gigant innen gruveindustrien fra jernmalm og kull til kobber og titan, samt at de er i ferd med å bygge seg opp innen olje og gass. Konsernet har over 40.000 ansatte i 25 land og omsetter for omkring 50 milliarder dollar årlig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.