*Nettavisen* Økonomi.

Guantanamo verren enn døden

Et arkivbilde av fangene på Guantanamo-basen. Foto: (Foto: Reuters/Scanpix)

Fangene på Guantanamo blir truet med hunder og plaget med støy. Onsdag er det fire år siden de første fangene ble fraktet til den omstridte fangeleiren.

11.01.06 04:10

Det har vært flere tilfeller av selvmordsforsøk i leiren, og fangenes psykiske helse er sterkt svekket. 545 personer fra mer enn 35 forskjellige land holdes uten lov og dom, og de utsettes for tortur og umenneskelig behandling, skriver Amnesty.

Aksjonerer
Amnesty lanserer derfor en søtteaksjon der medlemmer oppfordres til å sende brev til USAs president George W. Bush og kreve en rettferdig rettssak for fangene og etterforskning av rapporter om tortur.

- Situasjonen på Guantánamo er uholdbar, sier generalsekretær Petter Eide i Amnesty International Norge til Aftenposten. Han etterlyser sterkere engasjement fra utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Den internasjonale Røde Kors Komiteen rapporterer at fangene på Guantanamo blir truet med hunder og utsettes for seksuell trakassering og kontinuerlig bråk og musikk. Fangene må også innta smertefulle kroppsstillinger eller utføre ydmykende handlinger, skriver Amnesty.

- Guantanamo er et skammens symbol på hvor langt et land kan gå i å bryte menneskerettighetene i kampen mot terror, sier Eide.

Ingen hjelp
Mange av fangene har ingen mulighet til å få juridisk hjelp eller møte sine familiemedlemmer. Bare Den internasjonale Røde Kors Komiteen har fått lov til å besøke fangene og se på forholdene i fangeleiren.

Mange av fangene ble tatt under krigen i Afghanistan. Andre har blitt arrestert ulike steder i verden og overlatt til amerikanske myndigheter. Ingen av dem har fått status som krigsfange. Amerikanske myndigheter klassifiserer dem som terrorister.

Fanger som har blitt løslatt uten siktelse, har ikke fått kompensasjon for det ulovlige fangeoppholdet.

Den internasjonale Røde Kors Komiteen er bekymret over fangenes psykiske tilstand.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.