*Nettavisen* Økonomi.

«Gucci-Helle» forfølges av skandaler

Foto: (Faksimile)

Berlusconi, «selfie» og homorykter er bare noe av det hun har måttet forholde seg til.

Danmarks statsminister, Helle Thorning-Schmidt (46), fikk en hel verdens oppmerksomhet rettet mot seg etter at hun tok en såkalt selfie sammen med USAs president, Barack Obama, og Storbritannias statsminister, David Cameron, under minnemarkeringen for Nelson Mandela i Sør-Afrika tirsdag.

En fotograf fra det franske nyhetsbyrået AFP knipset bildet, som siden har spredd seg over hele verden.

Både Cameron og Thorning-Schmidt har senere fått massiv kritikk på sosiale medier etter hendelsen, og den enorme oppmerksomheten har også gjort sitt til at gammelt grums i Thorning-Schmidts liv har kommet til overflaten.

Fikk uberettiget skattefradrag
Blondinen har nemlig vært ute i hardt vær også tidligere.

Blant annet ble det i 2011 kjent hun hadde fått et uberettiget skattefradrag,gjennom flere år, etter å ha gitt feilaktige opplysninger til skattemyndigheten.

Skattefradraget hadde Thorning-Schmidt fått fordi ektemannen, Stephen Kinnock, i en periode var bosatt i Sveits. Kinnock, som er sønnen av tidligere Labour-leder i Storbritannia, Lord Kinnock, hadde i en periode en toppjobb i World Economic Forum og var derfor bosatt i Sveits. På bakgrunn av dette ble det reist tvil om Kinnock skulle betale skatt til Danmark eller til mer gunstige Sveits, og Kinnock skal etter sigende ha valgt sistnevnte - på bakgrunn av at han skal ha tilbrakt mer tid i Sveits enn i Danmark på denne tiden.

Ifølge opplysninger Thorning-Schmidt ga til skattemyndighetene tilbrakte nemlig ektemannen kun et fåtall helger av året i familiens hjem i København, noe som ga Thorning-Schmidt store skattefradrag - over flere år.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Georges Gobet

I oktober 2009 opplyste imidlertid Thorning-Schmidt, i en søknad om å gjøre sin britiske ektemann til medeier av familiehjemmet, at Kinnock tilbrakte hver helg i Danmark - noe som ikke støttet opp under tidligere avgitte opplysninger.

Thorning-Schmidt skal ifølge Ekstra Bladet senere ha innrømmet at hun slurvet da hun fylte ut disse papirene, og til tross for at skattemyndighetene i 2011 undersøkte saken ble det kommunisert ut i pressen at ingen feil var begått.

Likevel, den ni sider lange avgjørelsen ble ikke kjent før den danske avisen, B.T., offentliggjorde utdrag fra uttalelsen 8. september samme år. Her var det opplysninger om at Thorning-Schmidt uberettiget hadde fått ektemannens fradrag i seks år. Saken var imidlertid foreldet, og man kunne derfor ikke forfølge henne rettslig.

Lekkasjen skapte voldsomme reaksjoner, både fordi det var snakk om lekkasje av konfidensielle opplysninger, og fordi opplysningene kom en uke før valget - der som kjent Thorning-Schmidts parti, Sosialdemokratene, gikk av med seieren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Håkon Mosvold Larsen

- Vanskelig å kjempe mot slike rykter
Men skandalene rundt Thorning-Schmidt stopper ikke der.

I fjor ble det nemlig spekulert i om hvorvidt Mr. Kinnock var heterofil eller ikke, og det gikk så langt at Thorning-Schmidt i august 2012 måtte gå offentlig å avkrefte ryktene om at ektemannen hennes var homofil.

- Jeg må være ærlig å si at det har vært svært vanskelig for vår familie, spesielt for våre barn, som må kjempe med slike rykter, skal hun ha uttalt ifølge The Copenhagen Post.

Bakgrunnen for ryktene var at parets revisor, Frode Holm, skal ha fortalt skattemyndighetene at Stephen Kinnock var biseksuell eller homofil, i et forsøk på å forklare hvorfor Kinnock ikke tilbrakte spesielt mye tid i Danmark. Detaljene fra det konfidensielle møtet, og revisorens uttalelser, ble lekket til pressen.

- Jeg innrømmer at jeg sa det, men jeg snakket aldri med paret om det. (...) Det var en feil, og selv den dag i dag er dette veldig ubehagelig, skal han ha uttalt til pressen, ifølge The Copenhagen Post.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jonathan Nackstrand

Plasserte datteren på privatskole
Også andre mer eller mindre private forhold rundt Thorning-Schmidts liv har blitt debattert i det offentlige rom.

Noe oppstyr ble det blant annet da det ble kjent at den eldste datteren hennes skulle begynne på en av Københavns mest prestisjefylte privatskoler. Det skal ha vært datteren selv om ytret ønske om en overgang fra den offentlige skolen, som både hun og søsteren var innrullert i, etter at hennes klassevenninner hadde gjort det samme.

Mange mente at dette var i strid med de sosialdemokratiske prinsipper, og Thorning-Schmidt skal ifølge Ekstra Bladet ha uttalt at datterens motvillighet til å bli igjen på den offentlige skolen vant over de politiske prinsippene.

Kleskritikk
Med sin sosialdemokratiske tilknytning er det mange som stusser over at Thorning-Schmidt ser ut til å ha en forkjærlighet for kostbare designerklær. Hennes garderobe har gitt henne navnet Gucci-Helle.

Det er imidlertid ikke bare det at Thorning-Schmidt kler seg i merkeklær som vekker offentlig oppmerksomhet. Også måten hun tilegner seg disse klærne på har til tider skapt offentlig debatt.

I 2011 ble det nemlig kjent at Thorning-Schmidt fikk rabatter på klær, fra den danske merkevarekjeden Sand. Ifølge Ekstra Bladet skal hennes partikollega, Benhy Engelbrecht, tidligere ha kritisert et medlem i opposisjonen for å kjøpe rabatterte plagg fra samme kjede, og dermed fungere som en vandrende reklameplakat for klesmerket.

Etter at det ble kjent at Thorning-Schmidt gjorde det samme ble det stille fra Engelbrechts kant, men avsløringen gikk naturligvis ikke upåaktet hen i pressen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Staff

Kroppsfokus
Men det er ikke bare Thorning-Schmidts klær som vekker oppsikt. Også hennes utseende er blitt møysommelig diskutert i både pressen og på sosiale medier.

Den britiske tabloidavisen Daily Mail skriver at Thorning-Schmidt har en figur man gjerne forbinder med en fotballkone eller en modell, og ikke en statsminister.

Videre skriver avisen at hun bruker sitt sexappell for hva det er verdt, og at denne sexappellen nærmest sikkert bidro til hennes valgseier i 2011. Daily Mail skriver at ordet «naken» var det ordet som ble mest brukt ved siden av hennes navn i googlesøk under det danske valget.

«Det er imidlertid uklart om velgerne forventet å finne nakenbilder av henne på internett - eller om de rett og slett håpet å gjøre det,» skriver Daily Mail.

Tabloidavisen skriver også at hun ifølge danske medier er «besatt av Botox».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Laurent Dubrule

Klapset på baken
Thorning-Schmidts kropp skapte også overskrifter, rett etter at hun ble valgt som statsminister.

Under et EU-toppmøte i Brussel i 2011 så det nemlig ut som om Italias daværende president, Silvio Berlusconi, tok Thorning-Schmidts bakende i nærmer øyesyn.

Hendelsen fikk massiv internasjonal oppmerksomhet, og ble også foreviget på tape.

SE KLIPPET HER:(Artikkelen fortsetter under filmen)

HTML EMBED

Bakgrunn
Thorning-Schmidt er født i Rødovre, men vokste opp i forstaden Ishøj utenfor København.

Hun studerte statsvitenskap ved Universitet i København, og har en cand.scient.pol. som hun avsluttet i 1994. Hun har også en mastergrad i europeiske politiske og administrative studier fra Europa-colleget, som er et eliteuniversitet, i Bugge i Belgia.

Hun ble sosialdemokrat da hun studerte i Belgia, og meldte seg inn i Sosialdemokratene i 1993.

Thorning-Schmidt var medarbeider for de sosialdemokratiske medlemmer i Europaparlamentet 1994–97, og arbeidet som konsulent for dansk LO 1997–1999. Hun var medlem av Europaparlamentet fra 1999 til 2004, og ble innvalgt på Folketinget i 2005. I 2005 ble hun også valgt til formann for Socialdemokraterne, som etterfølger etter Mogens Lykketoft. Hun ble betraktet som høyrefløyens kandidat til formannsvervet.

Kinnock og Thorning-Schmidt møttes da de studerte ved Europa-colleget i Brussel, og har to barn sammen. De giftet seg i en borgerlig seremoni i 1996.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.