*Nettavisen* Økonomi.

Gude kjøper Ingmar Bergmans rike

Foto: Bendiksby, Terje (Scanpix)

IT-gründer Hans Gude Gudesen skaper forsker- og kunstnerkoloni sammen med Linn Ullmann.

23.10.09 19:48

Fredag ettermiddag ble det kjent at Ingmar Bergmans eiendom på øya Fårö nord for Gotland i Østersjøen er solgt, og at kjøperen er Hans Gude Gudesen, som er mest kjent som gründer bak IT-boblen Opticom.

Filmregissøren Ingmar Bergman døde i 2007.

Kjøpet skjer i samarbeid med Linn Ullmann, som er datter av Bergman og Liv Ullmann. Dagens Nyheter skriver at Gudesen kontaktet Ullmann allerede før eiendommen ble lagt ut til salgs med en plan om å kjøpe den og drive den videre på ideell basis.

Planen er nå at stedet skal bli et arbeidssted for kunstnere og forskere fra hele verden.

- Jeg synes det er en fantastisk løsning for alle parter, og det er fantastisk at det finnes mennesker som kan og vil gjøre det mulig, sier Ullmann til den svenske avisen.

Gudesen kjøper også det aller meste av innboet, som ble solgt på auksjon. Dette skal nå tilbakeføres til Fårö. Boligen til Bergman skal bevares intakt og skal ikke bebos.

Arkeolog og IT-gründer
Hans Gude Gudesen er mest kjent som IT-gründer. Han er opprinnelig arkeolog, men fattet tidlig interesse for datateknologi. Siden 1980-tallet har han vært involvert i flere IT-selskaper som har jobbet med gjennombruddsteknologi innen bildebehandling, datakomprimering, søk og datalagring.

Blant selskapene han har vært involvert i er Iterated Systems, Fast Search & Transfer, Opticom og Thin Film Systems.

Opticom-boblen
På 1990-tallet var Gudesen i rampelyset sammen med britene Robert Keith og Thomas Fussell i selskapet Opticom, som var en voldsom spekulativ børsboble. Arkeologen og oppfinnertypen Gudesen var en markant kontrast til finansmennene Keith og Fussell.

På det meste var selskapet verdt 30 milliarder kroner, noe som gjorde Gudesen til mangemilliardær på papiret. Men selskapets planer om å lage plastbasert datalagring ble aldri noen kommersiell suksess, og i dag er det bare smuler igjen, videreført i selskapet Thin Film Systems.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.