NA24.no

Gull er igjen gull verdt

(Scanpix)
Slik investerer du smartest i gull.

Her skal vi se på hvordan du best kan investere i gull. Målsettingen er da at investeringen din skal følge gullprisen. Det er mange måter å investere i gull på. Noen av dem er klart mer effektive enn andre. Blant investeringsmåtene har vi:

- Gullaksjer
- Gullsmykker
- Gullbarrer
- Gullmynter
- Gull-etc (sertifikater)

Gull er som andre markeder, det er tilbud og etterspørsel som avgjør prisen. Dette kan deles inn i to.

Vi har den rene finansielle investeringen/spekulasjon i gull. Den andre komponenten er der reelle tilbudet og etterspørselen etter gull. Den reelle etterspørselen etter gull har økt. Blant annet trekkes India frem som en drivende faktor her. Over lang tid er det den reelle tilbudet og etterspørselen som avgjør prisen. Men rene finansielle transaksjoner har stor betydning på kort og mellomlang sikt.

Motsyklisk til dollar
Gull regnes som motsyklisk i forhold til dollar. Synker dollaren stiger gjerne gullprisen, og motsatt. Dette er de siste årene et godt eksempel på. Prisene har steget kraftig, og dollaren har falt.

Gullprisene har nesten tredoblet seg siden 2001, da prisene lå på sitt laveste nivå siden slutten av 70-tallet. I dag ligger prisen på ca 730 dollar per unse (=31,103 gram). Skal du kjøpe et ett kilo gull må du ut med omtrent 130.000 kroner.

Når vi regner om gullprisen til norske kroner har prisen ikke steget på langt nær så mye som den har gjort i dollar. Grunnen er at dollaren har svekket seg kraftig i denne perioden.

Grafen under viser prisutviklingen fra 2001 frem til i dag. Det er gjennomsnittlige månedspriser som danner grunnlaget for grafen. Gjennomsnittsprisen i september 2007 var 712 dollar per unse. I dag er prisen rundt 730 dollar.

Kilde. www.kitco.com
Kilde. www.kitco.com

Gullmynter
Mynter har alltid en viss gullverdi. Med en del av prisen er også selve myntverdien. Skal du kjøpe mynten for gullets skyld bør det være en mynt som ikke har noen samleverdi, men der prisen avhenger av selve gullprisen. Denne typen mynt kalles bullion-mynter, verdien avhenger fullstendig av gullprisen. Det finnes en rekke av dem å få kjøpt internasjonalt, og hos en del norske forhandlere. Transaksjonskostnadene er høye. Forskjellen mellom hva du får kjøpt mynten for, og hva du for solgt mynten for er stor.

Et konkret eksempel er KA-Rasmussen. Der kan du kjøpe gullmynten Maple Leaf (gullprisen er fullstendig bestemmende for prisen på mynte). Kostnadene er et påslag på 7 %, på et antall mynter under fem. Fra fem er påslaget 5 %. Ved salg trekkes det fra 5 %. Forskjellen mellom kjøps- og salgspris blir dermed 10-12 %.

Gullsmykker
Også her avhenger prisen av to ting. Det ene er selve gullinnholdet. Det andre er bearbeidingsverdien. Er det gullet som er det interessante må du kjøpe smykker som er enklest mulig, slik at prisen først og fremst henger sammen med gullprisen. Transaksjonskostnadene er svært høye. Det er stor forskjell på kjøps- og salgspris.

Gullbarrer og annet fysisk gull
Transaksjonskostnadene er ikke høye. Forskjellen mellom kjøps og salgspris hos Kitco er på ca 2 %. I tillegg kommer transport på en sikker måte, og betalingskostnader. På litt større investeringer vil ikke dette utgjøre så mye. Det er uansett en upraktisk måte å investere på ved at du må lagre verdiene selv.

En fordel ved denne typen investering er at den følger gullprisen eksakt. Ønsker du deg maksimal sikring mot katastrofer er dette den beste måten. Da har du fysikk gull på kistebunnen.

Gullaksjer
Det er ingen direkte sammenheng mellom aksjeprisen og et gruveselskap. Det er stor forskjell mellom gruveselskapene om hvor stor andel av produksjonen som er gull. Her er det best å satse på aksjer som utelukkende produserer/leter etter gull. Da vil aksjekursen og ha den største samvariasjonen med gullprisen.

Men en aksje vil svinge i kurs også av andre årsaker. En ting er selve svingningene i aksjemarkedet. Et annet forhold er usikkerheten med driften. Blir kostnadene større eller mindre enn antatt. Og finner selskapet mer gull, eller ser det ut til at driften vil gi mindre gull?

I Norge er det notert et noen selskaper i dag. Blant annet Crew Gold Corporation, og International Gold Exploration (IGE). Eller ser det en rekke selskaper internasjonalt som er rene gullselskaper.

Børsnoterte råvarer - ETC
En effektiv måte er å handle børsnoterte råvarer (Exchange Trade Commodities ETC). ETC kjøpes som en hvilken som helst aksje via en nettmegler. Kostnadene er lave. Det er en forskjell på kjøps- og salgsprisen på ca 1 %. Årlig kostnad er ca 0,5 %.

Som investering er dette meget enkelt. Her er det ingen lagring av en fysisk gjenstand. I tillegg følger den nøyaktig prisbevegelsen til gull. Dette gjør at denne investeringsformen er den mest velegnede for de fleste.

Hos nettmegleren Nordnet kan du kjøpe tre forskjellige gull-ETC. Du kan velge mellom å kjøpe valutasikret (med høyere kostnad), eller en «vanlig» ETC som kun følger prisen. ETC’ene blir levert av ABN Amro og etf-securities.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere