NA24.no

Gull over 500 dollar

Sist oppdatert:
Prisen for en unse gull endte torsdag over 500 dollar for første gang siden 1987. Oppgangen gjelder også andre metaller.

Gull for levering i desember steg torsdag 7,90 dollar til 502,50 dollar pr. unse i handel i USA. Det er første gang siden desember 1987 at prisen ender over 500 dollar.

Samtidig økte prisen på sølv med 22 cents til 8,50 dollar pr. unse, det høyeste siden mai 1987. Kobberprisen endte på 2.168 dollar pr. pund, den høyeste prisen noen sinne.

Gullprisen stiger både på grunn av økende velstand i for eksempel Asia og fordi gull blir sett på som en gunstig investering hvis inflasjonen øker, noe enkelte mener å se tegn til nå.

Gull er i en særklasse som investeringsobjekt. Metallet har en tendens til å gjøre det godt når aksjemarkedet gjør det dårlig, og omvendt. Derfor er det en favoritt hos pessimistiske investorer.

Gull har steget jevnt i pris de siste årene, og er grovt sett doblet i pris siden et bunnivå på slutten av 1990-tallet, et tiår som var fantastisk for aksjemarkedet.

Men fortsatt er det langt igjen til rekordnivåene rundt 850 dollar pr. unse i 1980, et nivå som ble nådd etter et tiår som var dårlig for aksjemarkedet.

Siden 1980 har gull uansett vært en elendig investering, selv når man tar hensyn til doblingen de siste årene. I denne perioden er verdens aksjemarkeder grovt sett tidoblet i verdi, mens gull altså er nesten halvert siden 1980.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere