Gull utklasser aksjer

Aksjekursene raser, mens gull blir bare dyrere og dyrere.

21.01.08 16:26

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Oslo Børs har falt 17,5 prosent så langt i år, og det er tilløp til panikk blant flere aksjeinvestorer. Men i gullmarkedet er situasjonen helt annerledes. Mens aksjekursene har rast, har gullprisen steget hele 44 prosent så langt i år. Det nye året startet med en ny rekord for gullprisen på 850 dollar pr. unse. En unse gull tilsvarer 31,103 gram.

NA24 - din næringslivsavis

Siden da har gullprisen steg til over 900 dollar pr. unse. Bakgrunnen for den store oppgangen for gullprisen er uroen på kredittmarkedene og de økonomisk svake utsiktene i den amerikanske økonomien. Gull anses som en sikker havn når aksjekursene faller for investorene. Også ved store geopolitiske uroligheter fungerer gull som en sikker plassering for mange investorer.

En forsikring
Samtidig stiger gullprisen i takt med inflasjonen, og fungerer dermed som en forsikring mot prisstigninger. For de amerikanske investorene har gullet også fungert som en beskyttelse mot den stadig svakere dollaren.

Flere kjøper smykker
En annen foktor som trekkes frem som forklaring på gullprisoppgangen er etterspørselen fra det voksende indiske markedet. Den sterke veksten i middelklassen i India har økt etterspørselen i indiske smykkeindustri.

De siste dagene er det imidlertid de svake veksttallene fra USA som har påvirket gullprisen i positiv retning. Samtidig er det ingen som venter at veksten i den rike middelklassen i Asia stopper opp.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.