*Nettavisen* Økonomi.

Gull verdt å få nei fra banken

Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)

Nekter bankene deg boliglån? Ikke fortvil, du kan være heldigere enn du tror.

17.07.10 14:03

Får du nei fra vanlige banker på søknad om boliglån er det ingen grunn til å deppe.

Et nei betyr nemlig at du kvalifiserer til boliglån, eller startlån som det offisielt heter, gjennom Husbanken. Det betyr mange tusen kroner spart i årlige renteutgifter.

Renta i Husbanken er mye lavere enn den du hadde fått hvis DnB Nor, Nordea eller noen av de andre norske bankene hadde innvilget deg lån.

Tirsdag uttalte Nordea til Nettavisen at det hender de innvilger boliglån til folk som trenger opp mot 100 prosents finansiering.

- Men da er renta en god del høyere enn vanlig, understreker kommunikasjonsdirektør Rune Kibsgaard Sjøhelle i Nordea overfor NA24.

Les mer: Tilbyr lån du egentlig ikke kan få

Sparer 25200 på startlån
En sjekk på Finansportalen.no onsdag viser at de billigste bankene tilbyr en nominell rente på mellom 3,2 og 3,4 prosent for førstehjemslån. Er du ikke kvalifisert til førstehjemslån, ligger de beste nominelle boliglånsrentene på mellom 4,2 og 5,0 prosent nominelt for et boliglån på 1,8 millioner kroner - med flytende rente og sikkerhet innen 90 prosent.

Til sammenligning er renten på Husbankens startlån for øyeblikket 2,6 prosent. Den stiger riktignok til 2,8 prosent i september. Startlånet er likevel 0,6 prosentpoeng lavere enn de beste førstehjemslånene og hele 1,4 prosentpoeng lavere enn de beste ordinære boliglånene i det private markedet.

Slikt kan du spare mye penger på.

For lånet i Nettavisens eksempel på 1,8 millioner, betyr en rentedifferanse på 0,6 prosentpoeng 10.800 kroner lavere renteutgifter. En rentedifferanse på 1,4 prosentpoeng betyr at Husbankens startlån sparer deg for 25.200 kroner i renter per år sammenliknet med de beste private bankene.

Flere kan få
Ferske tall fra KS viser at 1900 personer som ikke kvalifiserer til boliglån hos vanlige banker har fått fått utbetalt startlån hittil i år. Det er 635 flere sammenlignet med samme tid i fjor .

Ved utgangen av mai hadde Husbanken lån ut totalt 4,4 milliarder kroner i startlånmidler til norske kommuner. På samme tid i fjor var tilsvarende tall 3,9 milliarder kroner. Det er kommunene som formidler Husbankens startlån overfor innbyggerne.

Les også: Spar 90.000 på enkelt triks

- Dette viser at kommunene har gjort en kjempejobb med å formidle startlån i 2010. Likevel er det slik at det fortsatt er store grupper i samfunnet som ikke kjenner til ordningen. Vi mener at staten og kommunene bør samarbeide enda bedre om markedsføringen av startlån, sier boligpolitisk rådgiver i KS Christian Hellevang til Nettavisen.

Regjeringen har i år gitt Husbanken en total låneramme hele 15 milliarder kroner, og gitt klar beskjed om at startlån skal prioriteres fremfor husbankens andre støtteordninger.

- Startlån gir folk som ellers ikke har tilgang til boligmarkedet en sjanse til å skaffe seg, og beholde, sitt hjem. I tillegg er det et effektivt virkemiddel for kommunene til å motvirke fattigdom, poengterer Hellevang.

Mange kan søke
Men hvem er det så som kvalifiserer til startlån. På Husbankens hjemmesider finner vi blant annet følgende:

«...Personer som ikke får lån fra private banker eller som mangler egenkapital, som for eksempel unge i etableringsfasen, barnefamilier, enslige forsørgere, funksjonshemmede, flyktninger, personer med oppholdstillatelse på humanitært grunnlag kan da søke om startlån. Boligen det gis lån til skal være nøktern, egnet og rimelig i forhold til antall beboere og lokalt prisnivå.

Det er opp til den enkelte kommune å vurdere om startlån innvilges og hvor stort lånet blir. Lånets størrelse vil også være avhengig av betalingsevne og eventuell annen gjeld. Lånsøker må kunne klare å betjene løpende bo- og livsoppholdsutgifter over tid. Det kan være en fordel at søker har noe oppsparte midler...»

Husbankens regiondirektør i Bodø, Mona Liss Paulsen, uttaler følgende i en pressemelding fra tidligere i år:

- Får du ikke lån i privat bank er du per definisjon vanskeligstilt på boligmarkedet, slo Paulsen fast.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.