NA24.no

Foto: Joi Ito (Flicr/creative commons)

Gullet glitrer

Gullprisen stiger voldsomt til ny rekord.

Gullprisen setter stadig nye rekorder. Det glitrende metallet har steget kraftig de siste dagene, og torsdag tok gullprisen et nytt jafs.

Gullet steg til 1.053,93 dollar torsdag, og har dermed steget hele 16 prosent det siste året. Det er en rekke spekulasjoner rundt dollaren som dro gullet opp til ny rekordnotering for tredje dag på rad.

I valutamarkedet spekuleres det i om dollaren vil få redusert betydning som verdensvaluta, noe som har redusert dollarens verdi. I morgentimene torsdag var dollaren på 5,65 mot kroner, onsdag var nivået på 5,67 kroner. I vinter måtte du på det meste ut med 7,30 kroner for en dollar.

Avvist spekulasjoner
Den kjente, men kontroversielle midtøsten-journalisten til den britiske avisen The Independent, Robert Fisk, skrev onsdag at land sammen med Kina, Russland, Japan og Frankrike i hemmelighet planlegger å bytte ut som dollaren som valuta for oljehandel. De vil i stedet benytte en valutakurv, som også skal omfatte gull, ifølge Fisk.

Artikkelen ble umiddelbart avvist av myndighetene i Russland og Saudi-Arabia.

Gode og dårlige år
De siste årene har vært gode for eiere av gull. Siden 2002 har prisen steget fra rundt 300 dollar pr. unse til over 1000 dollar, i en periode da mange investorer i verdipapirer har tapt penger. Men går man lengre tiilbake blir bildet mer komplisert.

Gullprisen steg voldsomt på 1970-tallet, fra under 50 dollar pr. unse til 850 dollar i januar 1980. Dette var en periode preget av oljekrise og svært høy inflasjon. De neste to tiårene frem til tusenårsskiftet var imidlertid begredelige for gullinvestorene, mens investorer i verdipapirer som aksjer og obligasjoner kunne juble.

Dette illustrerer at gullprisen ofte utvikler seg godt i usikre tider, preget av kriser eller frykt for svært høy inflasjon, mens gullprisen utvikler seg dårlig i forhold til andre investeringer når optimismen er høy i finansmarkedene. Gullinvestorer har derfor en tendens til å være pessimister når det gjelder de økonomiske utsiktene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere