NA24.no

Gullkantet pensjon for fall

Sist oppdatert:
NA24-TV: Politikerne på Stortinget har en av landets beste pensjonsordninger. Nå blir den endret.

I april ble pensjonsforliket banket gjennom på Stortinget. Folk flest må fortsatt jobbe i over 40 år for å få rett til full pensjon, og fagbevegelsen krever at AFP-ordningen fredes. Men samtidig sitter de som bestemmer, politikerne på Stortinget, med en gullkantet pensjonsordning som gir dem rett til full opptjening etter 12 år.

NA24 - din næringslivsavis

Men pensjonsordningen er omstridt. Onsdag streiket fagbevegelsen i en time for å markere motstand mot pensjonsforliket, og bevare retten til avtalefestet pensjon. Stortingsrepresentantenes pensjonsordning får leder for LO i Oslo, Kleiv Fiskvik, til å se rødt.

Se NA24-TVs innslag på Nyhetskanalen i videovinduet over.

- Se på eget system
- Det er klart at de må jo følge det som er situasjonen for alle andre, og jeg går ut i fra at det de først skulle ha gjort var å se på sitt eget pensjonssystem, og så kunne de ha sett på det for resten av folket, sier Kleiv Fiskvik i LO i Oslo.

Men samtidig som Stortinget gjennomgår folks fremtidige pensjoner, tar de også en titt på sin egen ordning. Et utvalg med representanter fra alle partiene skal nedsettes for å gjennomgå den lukrative ordningen.

- Ta det med ro
- Det kan Kleiv Fiskvik ta helt med ro. Den nye pensjonsreformen trer ikke i kraft før 2010 og jeg tror jeg kan garantere at Stortingets pensjonsordning, for regjering og andre, vil bli forandret i god tid før 2010, sier Høyres Per Kristian Foss.

Den faste godtgjørelsen til representantene, unntatt stortingspresidenten, blir med Stortingets samtykke fastsatt av en egen kommisjon – Stortingets lønnskommisjon – som også fastsetter regjeringsmedlemmenes lønn. For kortere funksjonstid avkortes pensjonen/ytelsen forholdsmessig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere