NA24.no

Gullmedaljene er ikke av gull

(AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI)
Sist oppdatert:
Og bronsemedaljene er som norske 50-øringer.

I disse dager mottar noen få idrettshelter fra hele verden medaljer for sine prestasjoner.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Medaljene er designet av kunsteren David Watkins, produsert av Royal Mint i Wales og oppbevart i hvelvene i the Tower of London. Det har tatt ti timer å produsere hver enkelt mynt.

Størst og tyngst

I år veier gull- og sølvmedaljene 400 gram hver, mens bronsemedaljene veier 375 gram, ifølge arrangøren.

Alle medaljene er 85 millimeter i diameter og mellom 8-10 millimeter tykke. Dette gjør medaljene til de største og tyngste som noen gang er laget til et sommer-OL.

Men det vil ikke si at årets vinnere også er de som har fått mest gull rundt halsen.

Arrangøren står fritt til å lage medaljene slik de skulle ønske, så lenge de følger noen retningslinjer. En av disse er at hver gullmedalje inneholder minst seks gram gull, og med en skyhøy gullpris er også dette noe arrangøren følger.

1,34% gull

Gullmedaljen inneholder nemlig kun 1,34 prosent gull. Det resterende består av 92,5 prosent sølv og 6,16 prosent kobber.

Med dagens skyhøye gullpris koster et gram gull vel 316 kroner. Det betyr at det kun er gull tilsvarende vel 1.900 kroner i hver medalje. Andelen sølv er verdt vel 2.020 kroner mens kobberet har en verdi på vel 1 krone, med mandagens metallpriser.

Samlet er metallverdien for årets gullmedaljer på drøye 3.920 kroner.

Når det gjelder sølvmedaljene består de av 92,5 prosent sølv og 7,5 prosent kobber.

For bronsemedaljene er innholdet 97 prosent kobber, 2,5 prosent sink og 0,5 prosent tinn. Dette er for øvrig det samme legeringsforholdet som man finner i norske 50-øringer.

Totalt sett vil det bli delt ut 4.700 medaljer under lekene og for å få nok metall til dette har det blitt kjøpt inn åtte tonn gull, sølv og kobber av gruvegiganten og OL-sponsoren Rio Tinto.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere