NA24.no

Gullpris nær nye rekorder

Dette kan være en gullkantet investering - bokstavelig talt.

Gullprisen fortsetter ferden opp mot nye rekorder mandag morgen. Nå er det kort opp til det psykologiske nivået på 1000 dollar per unse.

NA24 - din næringslivsavis

Spekulasjoner om at det kan komme nok et rentekutt i USA er med på å sende dollaren nedover. Det fører til at investorene ser mot metaller som en alternativ investering til aksjer og obligasjoner.

Rekordnivåer
Så langt i år har gullprisen steget 14 prosent og i forrige uke ble det en prisrekord på 953,91 dollar per unse. Oppgangen kom etter at dollaren falt mot det laveste nivået mot euroen på tre uker.

Det er ikke bare gullet som glitrer. En rekke av de andre edle metallene blir også sendt oppover mandag. Det er en trend som har rådet i markedet så langt i år. Sølvprisen ligger på det høyeste nivået siden begynnelsen av 80-tallet, mens platina også er på rekordhøye nivåer.

Hedgefond kjøper
Ifølge Bloomberg er gull-futurene (kontraktene) blitt et yndet verktøy for hedgefond. Offisiell statistikk fra de amerikanske myndighetene viser at de vedder på at gullprisene skal stige videre og det er med på å sende opp disse kontraktene i papirmarkedet i New York.

- Det er en trend her, og hele ideen er at de fleste investorene ønsker å se 1.000 dollar for gull, sier direktør Frederic Panizzutti i sveitsiske MKS Finance til Bloomberg News.

Han jobber for en av fire sveitiske produsenter av gullbarrer.

Dollaren svekkes
- Dollaren forblir veldig viktig for alle råvarene, sier Panizzutti.

Gull med umiddelbar levering stiger til 952,16 dollar per unse, mens gullfuturen med levering i april stiger 951 dollar i New York. En euro koster 1,4839 dollar, mens en dollar koster 5,31 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere