NA24.no

Guru spår skyfri rigghimmel

Verdens mest brukte rigganalytiker mener oppturen vil fortsette.

OSLO KONSERTHUS (NA24): ODS-Petrodatas rigganalytiker Gavin Strachan mener den økte oljeprisen bare har forsterket det allerede sterke scenarioet analysehuset ser for eierne av flyten boreenheter. Det kom frem under presentasjonen han holdt på det årlige finansforumet for shipping og offshore i regi av Marine Money i Oslo.

NA24 - din næringslivsavis

- Oljeprisen har økt, og det har gjort noe med riggmarkedet, sa Strachan til et lydhørt publikum.

Strachan mener at den viktigste driveren for både oljeprisen og riggmarkedet er verdens mangel på produksjonsreserver, og viste at den fortsatt er under 2 prosent. Han ser heller ikke den store nedsiderisikoen med dagens rekordhøye oljepris.

Må langt ned
Bakgrunnen for dette er at oljeselskapene fortsatt jobber ut fra en prosjektert oljepris på rundt 65 dollar fatet. Strachan tror oljeprisen måtte ned mot 70 dollar fatet før det vil gjøre utslag oljeselskapenes boreplaner.

- Vi er i en kritisk situasjon når det gjelder å gjøre nye funn, sa Strachan og pekte på at de vil befinne seg på større og større havdyp.

Flyterhimmelen
Strachan og ODS-Petrodatas prognoser for flytende boreinnretninger ble vist under presentasjonen og retning for etterspørselen frem til 2016 var kun videre opp. Og med et kontinuerlig underskudd av rigger i markedet.

- Vi ser en økende mangel på rigger de neste 8 årene, sa Strachan.

Selskapets analyser går ikke lenger enn til 2016, men når det gjelder ratene er prognosene frem til 2012.

- Hva som skjer etter det er opp til dere, sa Strachan til tilstedeværende riggselskaper med henvisning til videre kontraheringer av rigger.

Han mener også at ratene vil stige videre, dog mer moderat enn i begynnelsen av den pågående oppturen for offshorebransjen. For ultra dypvannsenheter ventes snittratene å havne på 550.000 dollar per dag.

Mer balansert
Når det gjelder markedet for oppjekkbare rigger er også utsiktene bedre enn hva ODS-Petrodata så for seg for et år siden. Da så analysehuset perioder med overskuddskapasitet, mens de nå ser et balansert marked med perioder med mangel på rigger.

Det eneste svake markedet er Mexicogolfen, hvor ODS-Petrodata mener utfordringen vil fortsette.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere