Gustav Magnar Witzøe (24), Norges rikeste mann, nyter svært godt av den kraftige økningen i lakseprisen så langt i 2018.
Godt hjulpet av den har nemlig laksegiganten Salmar fullstendig tatt av på børsen. Witzøe eier indirekte litt under halvparten av Salmar gjennom sitt eierskap i familieselskapet Kverva.
Selskapets markedsverdi er nå på svimlende 34 milliarder kroner, elleve milliarder mer enn for fem uker siden.
For Witzøe betyr dette at verdien Salmar-aksjene hans er blitt rundt 5,2 milliarder kroner mer verdt siden slutten av januar.
Toppet skattelistene
Ifølge skattelistene for 2016 var Witzøe Norges rikeste mann med en formue på 11 milliarder kroner. Formuen er trolig endel høyere nå. Bare eierposten i Salmar er alene verdt rundt 16 milliarder kroner.
Les også: Laksearving (24) med formue på 11 milliarder kroner
Det amerikanske tidskriftet Forbes kom nylig frem til at Witzøe er verdt 2,4 milliarder dollar, rundt 19 milliarder kroner.
Gustav Magnar Witzøe arvet eierposten sin i 2013 fra faren, Gustav Witzøe (65), som i sin tid startet Salmar. Witzøe junior gir sjelden intervjuer, men er aktiv på bildedelingstjenesten Instagram.
Salmar er imidlertid langt fra det eneste lakseselskapet som skyter til vårs for tiden. Sjømatindeksen på Oslo Børs har økt med nesten 30 prosent siden 29. januar, til glede for andre storeiere innen oppdrett, som John Fredriksen, største aksjonær i Marine Harvest.
Uventet oppgang
Analytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Marekts forklarer den kraftige oppturen til lakseselskapene med et voldsomt hopp i lakseprisen.
- Lakseprisen har steget 15 kroner på tre uker nå. Det kom uventet på. Samtidig har analyseselskapet Kontali nedjustert tilbudsforventningene fremover. Prisene er nå mye høyere enn for noen måneder siden, sier han til Nettavisen.
Les også: Historiens beste resultat for Marine Harvest
Han forklarer dette blant annet med kaldt vær.
- Det lave tilbudet av laks skyldes stort uttak tidligere i år, kombinert med at det er veldig kaldt i vannet noe, som er negativt for utviklingen til laksen, sier Giskeødegård.
- Så sprengkulda har skylden i at lakseaksjene har steget så mye som de har?
- Den har i hvert fall bidratt til det, sier Giskeødegård.
Les også: Analytiker: – Siste rekordår for sjømateksport på en stund
Leverte knalltall
Salmar har likevel økt betraktelig mer enn resten av laksesektoren. Giskeødegård forklarer dette med at aksjen har gjort det svakere enn resten av sektoren i forkant av oppgangen, og leverte dessuten knalltall i februar, som dyttet aksjen ytterligere opp.
- Salmar har «underperforma» resten av sektoren en god stund før denne oppgangen, så dette er en reprising. Dessuten la de frem veldig gode tall for fjerde kvartal, som slo forventningene. De kom fra et lavt nivå, og har levert veldig bra, sier analytikeren.
