*Nettavisen* Økonomi.

Gwyneth Paltrow kobles til norsk millionsøksmål

Gwyneth Paltrow er Restorseas ansikt utad, og har allerede sørget for at selskapet har fått oppmerksomhet i media. Foto: (Getty)

Full krangel om spesielt sminkeprodukt.

20.03.14 11:43

I februar skrev Nettavisen NA24 om at det amerikanskehudpleiefirmaet Restoresa, som er grunnlagt av skjønnhetsdronningen Patti Pao, har gått til millionsøksmål mot norske Aqua Bio Technology (ABT).

Førstnevnte mener ABT har brutt eksklusivitetsavtalen mellom dem, om bruken av Aquabeautine XL og dens nøkkelingredienser, etter at ABT har markedsført og solgt produkter Restorsea mener det norske selskapet i kraft av eksklusivitetsavtalen ikke har rett til å selge.

Pao saksøker det norske selskapet for 37,5 millioner kroner.

- Dette er ikke noe jeg ville gjøre. En klok person sa til meg en gang at man aldri skal ta lett på et søksmål, for når du først kommer inn i et så har du ikke kontroll. Valget om å gå rettslig til verks kommer derfor etter mange måneder med overveielse og tankearbeid. Vi har prøvd å få ABT i tale siden oktober 2013, uten å lykkes å få noen gode svar på bekymringsmeldingene våre. Vi følte vi ikke hadde noe annet valg enn å gå til sak, sa Patti Pao, grunnleggeren av Restorsea, til Nettavisen NA24.

Signerte Paltrow

Kun uker senere ble den britiske skuespilleren, Gwyneth Paltrow, Restorseas ansikt utad og nå har også internasjonal presse fått nyss i søksmålet mot norske ABT.

Både den britiske avisen Daily Mail og amerikanske Daily News omtaler torsdag saken, og sistenvnte skriver blant annet at Pao måtte ha forhandlet frem avtalen, som visstnok skal være verdt millioner av dollar, med Paltrow mens tvisten allerede var et faktum.

- Jeg elsker hvordan det lukter, at det virker og historien, og det faktum at merket er startet av en kvinnelig entreprenør, skal Paltrow ha uttalt om Restorsea tidligere, ifølge Daily News.

Avisen har ikke maktet å få skuespilleren i tale, for å kommentere søksmålet mot det norske selskapet. De gjengir imidlertid noe Paltrow ytret i media tidligere denne måneden.

- Jeg promoterer ikke noe jeg selv ikke bruker, elsker og har tro på, og jeg er begeistret over å støtte dette merket og dens oppdrag til å oppfordre kvinner til å omfavne deres alder.

Oppdaget ved en tilfeldighet

Restorsea ble etablert i 2012. Etter å ha jobbet flere år med produktutvikling for blant annet Avon, Elizabeth Arden og Gurleain introduserte Poe i oktober 2012 sin egen hudpleieserie, som blant annet inneholder den naturlige ingrediensen Aquabeautine XL.

ABT ble stiftet av professor Bernt Walther i 2000. Selskapet er notert på Oslo Axess.

Aquabeautine XL er et protein som utløses i løpet av lakseeggets klekkeprosess. Enzymet skal etter sigende ha en antialdring-effekt, som Pao har benyttet i sin hudpleieserie.

Ifølge Pao oppdaget hun lakseproteinets effekter etter å ha reist rundt på ulike oppdrettsanlegg og sett med sine egne øyne hvor fine hendene til oppdrettsarbeiderne var. Internasjonale medier påpeker at ABT har en annen forklaring på hvordan enzymet ble oppdaget.

Ifølge ABTs hjemmeside ble effekten av Aquabeautine XL oppdaget ved en tilfeldighet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Restorseas grunnlegger, Patti Pao, har fått med seg Gwyneth Paltrow på laget. Foto: Saccowatt


Testet produktet

Det er salg av ABTs produkter Beuty Propeline og Dermacalrine, som i likhet med Aquabeautine XL etter sigende er avledet fra ynglevannet til norsk laks - noe som også markedsføres på ABTs hjemmeside.

Ifølge Restorsea sier eksklusivitetsavtalen mellom partene at ABT ikke kan selge stoffer som inneholder et visst nivå av blant annet leukolectin.

Pao uttalte til Nettavisen NA24 at hun hadde fått en tredjepart, et laboratorium som ABT selv hadde anbefalt dem, til å teste Dermaclarine og gjentatte studier av produktet skal ha bekreftet overtredelsen. ABT skal ha gjennomført sine egne tester uten at de fant noe galt, sa Pao.

Hun opplyste om at Aquabeautine XL inneholder, blant annet, to deler, ett protein og en exfoliant og at Restorsea samtykket med at ABT kunne selge andre produkter som kun hadde ett av disse to virkestoffene. Produktene kunne imidlertid inneholde restmengder av den andre delen, men kun 5 deler per milliardmengde.

- Studiene vi gjennomført viste at Dermaclarine inneholder mer enn restmengder av den andre delen og det er derfor vi har tatt initiativ til dialog, sa Pao.

- Samtaler utenfor rettslokalene

Restorsea saksøker, som nevnt, det norske selskapet for 5,9 millioner dollar (37,5 millioner kroner), samt erstatning ytterligere for skadene selskapet har blitt påført fram mot søksmålet.

Da Nettavisen NA24 kontaktet ABT i februar i år ønsket de ikke å kommentere saken ut over det som er blitt sagt i en pressemelding i februar.

Les hele saken her:Skjønnhetsdronning saksøker nordmenn for 37,5 millioner

I begynnelsen av mars skriver ABT i en pressemelding at de frigjorde en oppdatering som søksmålet 17. februar, hvor bakgrunnen for Restorseas påstand om at ABT visstnok skal ha brutt eksklusivitetsavtalen.

«Ingen spesielle detaljer om hvordan prosessen vil fortsette ble frigjort, foruten at ABT nevnte at de hadde vært i dialog med Restorsea og vil gjerne fortsette samtalene utenfor rettslokalene», står det videre.

Arvid Lindberg, administrerende direktør i ABT, ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

- Vi har ingen ytterligere kommentarer utover våre presse/børsmeldinger, skriver han i en e-post.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.