NA24.no

Gyllen start for Wall Street

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Goldmans knallresultat overskygger stygge makrotall.

Den amerikanske børsdagen er i gang, og selskapet på alles lepper er Goldman Sachs. Investeringsbankens kvartalsresultat er så sterkt, at dystre signal fra økonomien ignoreres.

NA24 - din næringslivsavis

Den tungtveiende næringsindeksen Dow Jones 0,44 prosent til 12322,82 poeng. Den langt bredere S&P 500 indeksen 0,47 prosent til 1366,47 poeng, mens teknologidominerte Nasdaq Composite 0,21 prosent til 2479,89 poeng.

Knallresultat
Resultatsesongen er i gang, og finanskjempen Goldman Sachs gir nytt mot til investorer.

Nettoresultatet i andre kvartal kom inn på 2,09 milliarder dollar, hele 34,84 prosent over konsensusestimatet hentet inn i forkant av Thompson Financial på 1,55 milliarder dollar. Likevel er det en god del lavere enn samme periode i fjor, da resultatet lød 2,33 milliarder dollar.

Les også: Jubeltall fra Goldman Sachs

Finanshuset omsatte for til sammen 17,6 milliarder dollar, mot 8,74 milliarder ventet. I andre kvartal 2007 var omsetningen 20,4 milliarder dollar.

- Et lettelsens sukk
Etter flere stygge overraskelser i forbindelse med tidligere kvartalsrapporter går markedet på tærne før investeringsbankenes resultattall.

- Når hvem som helst av de store finanshusene rapporterer resultater bekymrer man seg alltid for skjeletter i skapet, og for det meste ser Goldman ganske ren ut, sier Robert Stimpson, porteføljeforvalter ved Oak Associates, til Bloomberg News.

- Det er et slags lettelsens sukk, fortsetter Stimpson.

Flere av de store finanshusene venter. Nestemann ut er Morgan Stanley. Mandag leverte Lehman Brothers på linje med forventningene.

Inflasjonspress
Det viser seg at den amerikanske inflasjonen stiger sterkt. Det viser produsentprisindeksen, som måler prisen på varer for produsentleddet.

Indeksen steg med 1,4 prosent i mai, viser tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet.

Det er godt over veksten på 0,4 prosent i april. Det er kraftig vekst på bensin og diesel som trekker opp prisene. Hvis en utelater volatile matvare og energipriser steg produsentprisene med 0,2 prosent i samme måned.

Økonomene ventet ifølge Bloomberg News at prisene ville stige med henholdsvis 1,0 prosent og 0,2 prosent for kjerneprodusentprisene.

Boligtrøbbel
Samtidig er det fortsatt trøbbel i boligmarkedet.

Byggstart på nye privatboliger i USA falt 3,3 prosent i mai. Totalt ble det påbegynt 975.000 nye privatboliger. Det er det laveste nivået på 17 år. Økonomene hadde ventet en nedgang til 980.000 boligenheter.

Samtidig ble det gitt 969.000 nye byggetillatelser. Det er en nedgang på 1,3 prosent.

Oljefall
På råvarebørsen I New York handles oljen til 132,50 dollar fatet, ned 1,6 prosent fra gårsdagens sluttnotering. De dårlige makrotallene gir nytt liv til bekymringer om lavere forbruk, som følge av lavere økonomisk vekst.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere