NA24.no

Gyngende børs

Sist oppdatert:
Pilene gikk i alle retninger på børsen, men det endte godt.

Investorene måtte belage seg på at hovedindeksen gikk som en berg- og dal bane mandag. Store svingninger er et uttrykk på voksende usikkerhet og nervøse aktører.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen endte med en etterlengtet oppgang på 0,27 prosent til 487,04 poeng.

I forkant av mandagens børsdag var markedet spent på utviklingen. Forrige uke ble nitrist for aksjonærene på Oslo Børs etter at kursene raste 6,7 prosent.

Gigantene ledet an
De virkelige storvekterne svingte mye og bidro til den ustabile utviklingen. Mot slutten av handelen hentet de seg inn og sørget for en anstendig oppgang.

Statoil ble den mest omsatte aksjen og presenterte sitt resultat for andre kvartal. Selskapet kom ikke med de store overraskelsene og leverte på linje med forventningene. Noe smågrums var det, men ikke nok til å skremme markedet. Hjulpet av lavere skattesats ble nettoresultatet noe bedre enn hva analytikerne hadde ventet. Etter skatt satt Statoil igjen med 11 milliarder kroner en oppgang fra 9,8 milliarder kroner i samme periode i fjor og bedre enn forventningene som lå like over 9 milliarder kroner.

Innfrir
Vel så viktig var at selskapet klarte å innfri på produksjonssiden. Det totale produksjonsvolumet økte i andre kvartal og lå rett rundt hva markedet hadde forventet. Selskapet gjorde heller ingen endringer på guidingen av resultat eller produksjonen for inneværende år.

- Det var ingen negative overraskelser i tallene, sier analytiker Anne Gjøen i Kaupthing til NA24.

Mottagelsen i markedet var også uforandret som sendte aksjekursen opp 0,59 prosent til 171 kroner.

- Det er godt å se at guiding opprettholdes, da de har skuffet på dette området tidligere, sier analytikerkollega John Olaisen i Carnegie til NA24.

Fusjonerer
Norsk Hydro fulgte etter og steg 0,80 prosent til 220,75 kroner. Det ble også opptur å spore for solenergiselskapet REC som endte opp 1,11 prosent til 228 kroner. Begge selskapene ble inkludert som nye favoritter i DnB NOR Markets portefølje over anbefalte aksjer.

Det ble fart i seismikkselskapet Wavefield Inseis etter at det ble kjent at de skal slå seg sammen med storebroren TGS-Nopec. Begge selskapene tror at veien å gå er å forene krefter og dermed imøtegå kundenes krav og behov. Markedet likte også fusjonsplanene og sendte Wavefield Inseis opp 10,20 prosent til 54 kroner. TGS steg 1,90 prosent til 107 kroner.

Opp og ned
Aksjonærene i Golden Ocean tok godt imot meldingen om at tørrbulkindeksen Baltic Dry Index steg til ny rekord. Aksjen endte dagen med en oppgang på 9,03 prosent til 25,35 kroner.

Trolltech ble løftet 8,25 prosent til 10,50 kroner etter at de kunne melde om en avtale med Motorola. Selskapets plattform Qtopia skal inkluderes i RAZR2 V8 som skal selges i Kina og Hongkong.

DnB NOR ble sendt ned 2,51 prosent til 77,70 kroner. Finansselskapene har kommet i søkelyset etter at bekymringene knyttet til usikre lån i USA sprer seg.

Olje ned
Oljeprisen er på vei tilbake mandag etter fredagens opptur. Drevet av sterk vekst i USA fikk oljeprisen et løft, men gevinstsikring i papirmarkedet er med på å sende kontraktsprisen nedover. Da børsen stengte kostet et fat nordsjøolje med levering i september 75,93 dollar ved råvarebørsen i London.

Dollaren har i løpet av helgen hevet seg betraktelig, men mandag har den måttet tåle en liten reduksjon. En dollar kostet 5,84 kroner i valutamarkedet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere