H&Ms klær laget av kundenes søppel

H&M lanserer en kolleksjon med klær laget av resirkulerte materialer.

H&M lanserer en kolleksjon med klær laget av resirkulerte materialer. Foto: Elin Reitan (Mediehuset Nettavisen)

Og selger det så tilbake igjen.

07.03.14 14:05

Karl Johan(NA24): - Vi startet med klesinnsamling for ett års tid siden, og inviterte da kundene våre til å levere inn det de måtte ha av brukte klær og tekstiler, sier Kristin Fjeld, PR-sjef i H&M Norge, til Nettavisen NA24.

- Vi tar i mot all salgs klær, fra alle merker, og som er i all slags stand. Vi tar i mot ødelagte klær, håndduker, laken, sokker - vi tar i mot alt, fortsetter hun, og drar frem et par denimjeans.

Buksa er det første resultatet av denne klesinnsamlingen.

Globalt har H&M samlet inn cirka 3.700 tonn klær så langt, en del av dette er brukt til å lage en denimkolleksjon bestående av jeans, vest og jakke.

- En del av blandingen i disse plaggene er bomull fra resirkulerte plagg, samt resirkulert polyester, som er plastflasker som er gjort om til polyester, forteller Fjeld.

Med materialer som er donert til H&M, av deres egne kunder, kan man på mange måter si at kundene selv har vært med å finansiere plaggene, som de kanskje selv vil gå til innkjøp av.

- Vi tar i mot alt

Da klesgiganten avviser at produksjonskostnadene er dyrere for den resirkulerte kolleksjonen, er dette tiltaket bra både for selskapet og miljøet.

- Det er ikke noe mer kostbart å produsere disse plaggene, og det ser du også på prisene. Vi har funnet måter å bruke bærekraftige og resirkulerte materialer som gjør at vi kan holde det samme, gode, prisnivået vårt, sier Fjeld, som understreker at de tar i mot alle slags klær, fra alle slags merker.

- Så denne buksen kan i teorien være lagd av materialer fra kostbare designerklær?

- Ja, det kan det. Om noen har levert inn designerklær til klesinnsamlingen vår så kan det godt tenkes at det stemmer, smiler PR-sjefen.

- 95 prosent kan gjenvinnes

Hvert år havner tonnevis med klær i søpla.

Nøyaktig hvor mye som havner på dynga har ikke H&M noen eksakte tall på, men globalt sett er det snakk om flere tusen tonn.

- 95 prosent av det som kastes kan enten gjenbrukes, gjenvinnes eller resirkuleres og derfor er det veldig trist at det kastes. Vi ønsker å ta vår del, og være med å bidra, slik at vi kan redusere den skaden som påføres miljøet når klær kastes i søpla. Vi vil heller gi klærne nytt liv, sier Fjeld.

HØR PR-SJEFEN FORTELLE HVORDAN KLÆRNE FÅR NYTT LIV HER:(Artikkelen fortsetter under video)

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=sHYLaVwHH_y_51y5sbAHUTMSm8pfqbvXKyMOtsQ80yHFqE73hQo3WeLUN0tb17EjSSLoopvnIuTsWqKc8aCfifhDFCCjI3H4wcnRac-afbVvIQ9PcKrKIQ&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);


- Skinn fra økologiske kuer

Fjeld avviser at selskapet merker det på bunnlinja at det har blitt mer i tiden å ta avstand fra bruk-og-kast tankegangen, men Fjeld understreker at H&M kontinuerlig jobber med bærekraftige tiltak.

- Vi er jo ledende i forhold til bruk av bærekraftige materialer. Vi er for eksempel verdens største forbruker av økologisk bomull, seir hun.

- Innen 2020 skal all bomullen i plaggene våre være bærekraftige eller resirkulert. I år kommer vi med økologisk skinn, som er fra økologiske kuer i Sverige, og så kommer vi med økologisk silke, ramser Fjeld.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kristin Fjeld i H&M forteller at klesgiganten skal satse mer på resirkulerte klær. Foto: Elin Reitan (Mediehuset Nettavisen)


- Dette er starten

PR-sjefen holder igjen opp en av buksene, laget av resirkulert materiale.

-Dette er starten på noe som vi håper å eskalere opp og vi har som mål og tilby flere og flere plagg som er laget av resirkulerte plagg som kundene våre har levert inn, sier Fjeld.

- Så dette er bare starten på noe vi kommer til å fortsette med, smiler hun.

3700 tonn med klær har H&M samlet inn nasjonalt. Kristin Fjeld viser her frem noe av fangsten. Foto: Elin Reitan (Mediehuset Nettavisen)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.