NA24.no

H&M lanserer en kolleksjon med klær laget av resirkulerte materialer.
H&M lanserer en kolleksjon med klær laget av resirkulerte materialer. Foto: Elin Reitan (Mediehuset Nettavisen)

H&Ms klær laget av kundenes søppel

Sist oppdatert:
Og selger det så tilbake igjen.

Karl Johan(NA24): - Vi startet med klesinnsamling for ett års tid siden, og inviterte da kundene våre til å levere inn det de måtte ha av brukte klær og tekstiler, sier Kristin Fjeld, PR-sjef i H&M Norge, til Nettavisen NA24.

- Vi tar i mot all salgs klær, fra alle merker, og som er i all slags stand. Vi tar i mot ødelagte klær, håndduker, laken, sokker - vi tar i mot alt, fortsetter hun, og drar frem et par denimjeans.

Buksa er det første resultatet av denne klesinnsamlingen.

Globalt har H&M samlet inn cirka 3.700 tonn klær så langt, en del av dette er brukt til å lage en denimkolleksjon bestående av jeans, vest og jakke.

- En del av blandingen i disse plaggene er bomull fra resirkulerte plagg, samt resirkulert polyester, som er plastflasker som er gjort om til polyester, forteller Fjeld.

Med materialer som er donert til H&M, av deres egne kunder, kan man på mange måter si at kundene selv har vært med å finansiere plaggene, som de kanskje selv vil gå til innkjøp av.

- Vi tar i mot alt

Da klesgiganten avviser at produksjonskostnadene er dyrere for den resirkulerte kolleksjonen, er dette tiltaket bra både for selskapet og miljøet.

- Det er ikke noe mer kostbart å produsere disse plaggene, og det ser du også på prisene. Vi har funnet måter å bruke bærekraftige og resirkulerte materialer som gjør at vi kan holde det samme, gode, prisnivået vårt, sier Fjeld, som understreker at de tar i mot alle slags klær, fra alle slags merker.

- Så denne buksen kan i teorien være lagd av materialer fra kostbare designerklær?

- Ja, det kan det. Om noen har levert inn designerklær til klesinnsamlingen vår så kan det godt tenkes at det stemmer, smiler PR-sjefen.

- 95 prosent kan gjenvinnes

Hvert år havner tonnevis med klær i søpla.

Nøyaktig hvor mye som havner på dynga har ikke H&M noen eksakte tall på, men globalt sett er det snakk om flere tusen tonn.

- 95 prosent av det som kastes kan enten gjenbrukes, gjenvinnes eller resirkuleres og derfor er det veldig trist at det kastes. Vi ønsker å ta vår del, og være med å bidra, slik at vi kan redusere den skaden som påføres miljøet når klær kastes i søpla. Vi vil heller gi klærne nytt liv, sier Fjeld.

HØR PR-SJEFEN FORTELLE HVORDAN KLÆRNE FÅR NYTT LIV HER:(Artikkelen fortsetter under video)


- Skinn fra økologiske kuer

Fjeld avviser at selskapet merker det på bunnlinja at det har blitt mer i tiden å ta avstand fra bruk-og-kast tankegangen, men Fjeld understreker at H&M kontinuerlig jobber med bærekraftige tiltak.

- Vi er jo ledende i forhold til bruk av bærekraftige materialer. Vi er for eksempel verdens største forbruker av økologisk bomull, seir hun.

- Innen 2020 skal all bomullen i plaggene våre være bærekraftige eller resirkulert. I år kommer vi med økologisk skinn, som er fra økologiske kuer i Sverige, og så kommer vi med økologisk silke, ramser Fjeld.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kristin Fjeld i H&M forteller at klesgiganten skal satse mer på resirkulerte klær.


- Dette er starten

PR-sjefen holder igjen opp en av buksene, laget av resirkulert materiale.

-Dette er starten på noe som vi håper å eskalere opp og vi har som mål og tilby flere og flere plagg som er laget av resirkulerte plagg som kundene våre har levert inn, sier Fjeld.

- Så dette er bare starten på noe vi kommer til å fortsette med, smiler hun.

3700 tonn med klær har H&M samlet inn nasjonalt. Kristin Fjeld viser her frem noe av fangsten.


Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere

Mest lest