*Nettavisen* Økonomi.

H + Frp nær flertall

Fremskrittspartiet og Høyre mangler bare ett mandat for å få flertall på Stortinget.

03.10.06 07:15

Det viser TV 2 Nyhetenes ferske gallup.

Høyre går mest frem på målingen med 2,6 prosentpoeng til 16,9 prosent, mens Fremskrittspartiet går frem med 1,1 prosentpoeng til 31,1 prosent. Samlet har de to partiene en oppslutning på 48 prosent, og ville fått 84 mandater dersom det var stortingsvalg i dag.

Se TV 2 Nyhetene her

Sammen
For første gang kom i dag de to partilederne på høyresiden sammen for å kommentere en TV 2-gallup. Et valg i dag ville nesten ha gitt de to all makt i Stortinget.

- Det interessante er at vi mangler det ene mandatet som uansett gjør at vi må ha noen flere med oss, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Vil ha med sentrum
Begge de to partilederne vil ha med seg både KrF og Venstre for å velte regjeringen i 2009, og mener de er godt i rute.

- Vi har kommet lenger nå på et år enn de tre rødgrønne hadde på tilsvarende periode for fire år siden, sier Frp-formann Siv Jensen.

Hun akter ikke å gi slipp på Frps politikk for å bringe partiet inn i regjeringssamarbeid, og får i dag en utstrakt hånd fra Høyre.

- Ingen partier skal gi programmet sitt på båten, men det er sånn at alle partier som går inn i en regjering skal oppleve at politikken skal gå i riktig retning, og det er noe vi da må bruke tre år på og se om vi kan få til, sier Erna Solberg.

Ernas opptur
Høyre har nå mer lojale velgere enn på lenge. Hele 79 prosent av partiets velgere fra 2005-valget holder nå fast ved partiet. At ikke Høyre får enda bedre uttelling skyldes dårlig mobilisering av tidligere hjemmesittere, samt at en del Høyre-velgere fra 2005 forsvinner til Fremskrittspartiet. Høyre har nå et svært stort tilsig av tidligere Ap-velgere.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Folk er lei av den regjeringen som sitter og gjerne vil ha et skifte, så jeg er glad for at vi går frem, sier Erna Solberg til TV 2.

Frp-regjering?
Nesten ni av ti Frp-velgere fra 2005 holder fast ved partiet. Partiet mister få velgere til andre partier, og har betydelig tilsig av velgere som stemte på alle de andre stortingspartiene ved forrige valg.

Med et valgresultat som gir ikke-sosialistisk flertall, hvor Frp blir klart største parti og større enn de tre andre borgerlige partiene til sammen, kan det være duket for en ren Frp-regjering i 2009.

- Hvis den situasjonen skulle oppstå er vi rede til å påta oss et slikt ansvar, sier Frp-formann Siv Jensen.

Sannsynligheten for det ene eller andre regjeringsalternativet i 2009 vil de to partilederne på høyresiden i dag ikke spekulere i.

Ap taper mest
Arbeiderpartiet går mest tilbake med 2,3 prosentpoeng til 27,1 prosent på målingen. Partiet ville dermed ha mistet 12 av dagens mandater på Stortinget og stått igjen med 49.

Bakgrunnstallene viser at Ap-velgerne fra 2005 nå er mindre lojale mot partiet. Kun seks av ti velgere fra 2005 holder nå fast ved Arbeiderpartiet. Partiet mister et betydelig antall velgere til både Fremskrittspartiet og Høyre.

Det som sørger for at Ap ikke taper mer, er at partiet henter et betydelig antall tidligere SV-velgere, og har høy oppslutning blant nye velgere.

Haga ute
Senterpartiet går tilbake 0,1 prosentpoeng til 5,6 prosent. Det ville gitt partiet 9 mandater, som er et mandat mindre enn i dag.

Oppslutningen er nå betydelig lavere enn ved Stortingsvalget. Hovedproblemet for Frp er nå at mange velgere fra 2005 sier at de vil stemme Fremskrittspartiet. Partileder Åslaug Haga ville med denne målingen ha mistet sitt mandat i Akershus.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Berit Almendingen/TV 2 Nettavisen

Sosialistisk Venstreparti går tilbake med 0,8 prosentpoeng til 7,5 prosent. Partiet ville endt opp med 12 mandater på Stortinget, tre færre enn de har i dag. SV mister fortsatt mange tidligere velgere til Arbeiderpartiet.

Lite sentrum
Kristelig Folkeparti får en oppslutning på 4,8 prosent (- 0,2), og ville mistet tre av sine mandater i Stortinget og endt opp med bare åtte. Bakgrunnstallene er helsvarte for KrF, med lekkasje til alle andre partier, og liten rekruttering av nye velgere.

Venstre ville gått frem med 0,5 prosentpoeng til 4,7 og fått 7 mandater, mot dagens 10.

Andre partier og lister ville fått 2,0 prosent, hvorav RV står for halvparten. Ingen andre partier ville kommet inn på Stortinget.

Målingen er tatt opp av TNS Gallup for TV 2 ved telefonintervjuer i tidsrommet 25. september - 1. oktober.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag