*Nettavisen* Økonomi.

Hafslunds hemmelige blodpris

Hafslund er ikke med på oversikten over spotpris på strøm.

19.02.07 19:19

Hafslund er Norges største strømleverandør, men selskapets pris på såkalt spot-pris er ikke å finne på på Konkurransetilsynets oversikt, hvor det i utgangspunktet er pliktig innmelding av priser.

Ifølge dn.no skyldes dette at Hafslund beregner spot-prisen daglig, mens standarden på Tilsynets oversikt er månedlig beregning av snittpris. Også andre selskaper beregner på andre måter enn standardmåten, og da trenger de ikke melde inn prisene.

- Vi har benyttet denne måten å regne ut spotprisen på siden før Konkurransetilsynet opprettet sin prisoversikt. Vi ønsket ikke å endre vår metode bare for å tilfredsstille den listen, sier informasjonssjef i Hafslund Strøm og sikkerhet, Kjersti Kirkeby, til dn.no.

Uansett er effekten at Hafslund slipper å henges ut som en svært dyr leverandør av spotkraft, som av mange eksperter blir anbefalt som den billigste kontraktstypen.

Hafslund tar et fast årlig gebyr på 900 kroner for denne avtalen. Dette kommer i tillegg til prisen på kraftbørsen Nord-Pool, som Hafslund altså beregner daglig.

Av de selskapene som er med på Konkurransetilsynets oversikt er det laveste årlige gebyret 192 kroner. Forutsatt Oslo som kommune og et årlig forbruk på 20.000 kilowattimer, ville Hafslunds spot-avtale vært den dyreste, riktignok tett fulgt av Energi1 Kraftsalg Follo, som har en kombinasjon av fastbeløp og påslag pr. kilowattime.

En gjennomgang hos Nettavisen viser at Hafslund er klart dyrest for lavere forbruk, men blir passert når forbruket kommer opp i 30.000 kilowattimer pr. år.

Her er det da ikke tatt hensyn til eventuelle effekter av ulike beregning av snittprisen.

Hafslund er med på listene over standard variabel kontrakt (den tradisjonelle avtaletypen) og fastpris. Generelt ligger selskapet middels an når det gjelder den føste typen og relativt høyt i pris på faste avtaler.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag