NA24.no

Haga foreslo Arnstad

Olje- og energiminister Åslaug Haga medgir at det var hun som lanserte Eli Arnstad som konsulent.

Olje- og energiminister Åslaug Haga har fredag sendt svar på kontroll- og konstitusjonskomiteens spørsmål vedrørende departementets konsulentavtale med tidligere direktør i Enova, Eli Arnstad.

I brevet innrømmer Haga at det var hun som foreslo å hyre inn Arnstad som konsulent.

- Jeg har tidligere svart at det ikke er mulig å fastslå hvem som først tenkte tanken om å bruke Arnstads kompetanse. Det man har klarlagt ved en nærmere gjennomgang av hendelsesforløpet er at jeg i et møte om internbudsjettet stilte et åpent spørsmål om Arnstads kompetanse kunne være relevant for departementets behov, skriver Haga i en pressemelding fredag ettermiddag.

Prosedyrebrudd
Hun tar også kritikk på at korrekte prosedyrer ikke ble fulgt.

- I forbindelse med kontraktinngåelsen med Arnstad er ikke forskrift om offentlig anskaffelser fulgt på alle punkt. Disse mangler er nå rettet opp. Det er også mangler ved andre kontraktsinngåelser. Disse blir rettet opp og interne rutiner gjennomgås, sier Haga, og viser til at alle departementets 41 løpende konsulentkontrakter skal gjennomgås av ekstern juridisk kompetanse

Ikke inhabil
Haga skriver i brevet at det ikke hersker noen tvil om hennes habilitet i forhold til Eli Arnstad. - Dette er uproblematisk fordi jeg ikke er inhabil i forhold til Eli Arnstad og for øvrig ikke hadde noe å gjøre med verken vurderingen av Arnstads kompetanse eller inngåelse av kontrakten, sier hun.

Haga forklarer engasjementet til Arnstad med at departementet trengte kompetanse på fornybar energi. Hendelsesforløpet beskrives slik i pressemeldingen:

«Departementets arbeid med å styrke ressursene på feltet fornybar energi var tema på et møte i departementet om internbudsjettet 30. november 2007. På dette møtet drøftet man behovet for økte ressurser, og utvekslet tanker og ideer. I denne sammenheng stilte statsråden et åpent spørsmål om Arnstads kompetanse kunne være relevant for departementets behov. Det var enighet i møtet om at embetsverket skulle vurdere på ordinært vis om hennes kapasitet kunne avhjelpe departementets aktuelle ressurssituasjon. Embetsverket vurderte at Arnstads kompetanse var relevant og særlig velegnet for departementet, og håndterte deretter kontraktsinngåelsen i sin helhet. Etter møtet 30. november ble saken vurdert og behandlet av embetsverket uten at politisk ledelse hadde befatning med saken.»

Trakk seg
26. november trakk Eli Arnstad seg som sjef for det statlige ENØK-selskapet Enova etter hard kritikk mot lederstilen hennes.

Arnstad er partifelle med Haga. Søsteren, Marit Arnstad, var tidligere olje- og energminister.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere