*Nettavisen* Økonomi.

Haga skylder på media

Foto: Ole Berthelsen (TV 2 Nettavisen)

Sommerens skattedebatt tvinger tilsvarende debatter inn i lukkede rom, mener Sp-leder Åslaug Haga.

08.08.06 08:11

Litt etter klokken 11 mandag tok Åslaug Haga i mot sentralstyremedlemmene til et møte i Senterpartiets lokaler i Akersgata i Oslo. Senere på ettermiddagen kommer finansminister Kristin Halvorsen på besøk.

- Dette er et ordinært landsstyremøte. Men selvfølgelig vil vi diskutere status for skattedebatten som har gått i media, sier Åslaug Haga til TV 2 Nettavisen.

Hypotetisk
I løpet av sommermånedene har Sp fått pepper etter at partiets finanspolitiske talsmann på Stortinget, Per Olaf Lundteigen, foreslo fjerning av rentefradraget på lån over to millioner kroner.

- Folk har svart på hypotetiske spørsmål i media. Det sommerens debatt først og fremst fører til, er at det blir mer debatt i lukkede rom, mener Haga, og legger mye av ansvaret på journalistene.

- Dette har media sterkt medvirket til, hevder hun.

Soria Moria
Hun mener debatten har gitt et feilaktig inntrykk av at Sp ikke står ved skatteløftene fra Soria Moria-erklæringen. Her heter det at skattenivået skal heves til 2004-nivå.

- Alle endringer i skatteopplegget vil skje innenfor rammen som ble lagt på Soria Moria. Vi står på Soria Moria-erklæringen fra A til Å. Men det ligger i sakens natur at dersom man skal holde seg innenfor 2004-rammene, blir det et mellomspill, understreker Haga.

I løvens hule
Først ved 14-tida onsdag skal hovedpersonen under skattedebatten, Per Olaf Lundteigen, orientere sentralstyremøtet om hva han egentlig tenker om rentefradraget.

Senere gjør finansminister Kristin Halvorsen (SV) en gjestevisitt i løvens hule. Etter Lundteigens utspill, sendte Halvorsen ut en pressemelding der hun presiserte at det ikke er aktuelt å endre beskatningsreglene for boliger.

Åslaug Haga mener det ikke er noe uvanlig at finansministeren fra SV møter i Sps sentralstyre.

-Det er viktig å bruke regjeringsmedlemmer på plass av partiene. Det er ikke noe unormalt at statsråder møter i slike fora. Jeg har vært på gruppemøte i Ap, understreker Haga.

Gasser opp
Skattedebatten ble utløst da Per Olaf Lundteigen hevdet at privatlån over to eller tre millioner kroner bør miste rentefradraget .

- Vi har en systemfeil i personbeskatningen i Norge, som stimulerer privatpersoner til å ta opp store lån og gasse opp norsk økonomi, sa han i et intervju med VG.

Før helgen fikk Lundteigen støtte fra sjeføkonom Harald Martin Andresen i First Securities.

- Boligbeskatningen er urettferdig fordi de med de største og dyreste boligene sparer mest skatt. De som ikke har råd til å kjøpe egen bolig, betaler full skatt, skriver Andreassen i en kommentar i Dagens Næringsliv.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.