NA24.no

Haga trekker seg

Sist oppdatert:
Åslaug Haga går av som statsråd og partileder.

Senterpartiets leder og olje- og energiminister Åslaug Haga (48) går av både som partileder og statsråd. Det gjorde hun klart på en pressekonferanse kl. 09.30 torsdag. Senterpartiets første nestleder Lars Peder Brekk - som også var til stede på pressekonferansen - er nå fungerende partileder.

Haga innledet pressekonferansen slik:

- En personlig beslutning
- Punkt en: Jeg går av som statsråd. Punkt to: Jeg går av som partileder. Denne beslutningen er ikke en politisk erklæring. Det er heller ikke et angrep på pressen, opposisjonen eller andre. Det er en personlig beslutning styrt av hensynet til min egen helse, sa Haga.

Haga mener hun ikke har gjort noe hun ikke kan stå oppreist på i det offentlige rom:

- Jeg observerer ganske enkelt at mitt ganske vanlige levde liv ikke når opp til forventningene, sa hun.

Haga kom så vidt inn på beskyldningene om skattemessig uryddighet i sin tale. Hun sa at hun og ektemannen som alle andre har fylt ut og signert sine selvangivelser samvittighetsfullt.

- Har jeg gjort feil, skal jeg forsikre dere om at det blir ryddet opp i, sa hun

- Helsen min tåler ikke dette
Hun sa videre at det utelukkende er helsen som gjør at hun må gi seg. Allerede lørdag ble hun sykemeldt på grunn av høyt blodtrykk.

- Jeg ønsker ikke lenger å utsette helsen min for fare. Den tåler ikke lenger dette livet, sa hun.

Haga har tidligere gjort det klart at hun ikke tar gjenvalg til Stortinget i 2009.

249080

- Mitt hjertebarn
Haga sa videre at hun har satt «fantastisk stor pris» på samarbeidet i den rødgrønne regjeringen, som hun omtalte som sitt hjertebarn. Haga leste opp sin avskjedserklæring med fast røst, men forlot pressekonferansen uten å svare på spørsmål. Det overlot hun til fungerende partileder Lars Peder Brekk.

- Jeg har forståelse for Åslaug Hagas beslutning om å trekke seg som partileder i Senterpartiet og hennes avgang som olje- og energiminister. I partiet hadde vi ønsket et annet utfall, men jeg ber om at Åslaugs beslutning respekteres, sa Brekk.

Han berømmer Åslaug Haga for hennes innsats som partileder og statsråd gjennom flere år.

Ny statsråd klar fredag
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) kunne på en pressekonferanse kl. 11 torsdag ikke presentere Hagas etterfølger, men sier dette blir klart fredag. Det er klart at Senterpartiet beholder denne statsrådsposten, i tråd med Soria Moria-avtalen.

Stoltenberg beklaget at Haga - som han roste for hennes betydelige innsats både som fødselshjelper og sentral politiker i den rødgrønne regjeringen - måtte trekke seg. Samtidig sa han at han forstår hennes valg.

- Når helsa svikter har man reelt sett ikke noe valg, sa Stoltenberg. Han sa videre at han har tillit til at Haga rydder opp i de privatøkonomiske forholdene som mediene har satt søkelys på den siste tiden.

- En svekket regjering
Hos opposisjonen beklaget de Hagas politiske sorti, samtidig som alle understreker at saken har svekket den rødgrønne regjeringen.

- Jeg synes det er trist. Det er tydelig at hun for sin egen del har kommet til at livet og helsa er viktigere enn politikken. Det har jeg forståelse for. Jeg hadde unnet henne en annen utgang av politikken, sier KrF-leder Dagfinn Høybråten.

- Det er ingen tvil om at dette er dårlig dag for den rødgrønne regjeringen. Deres sjanser for å vinne valget i 2009 er ikke økt, sier Høybråten videre.

- Det er ingen tvil om at regjeringen nå er sterkt svekket. Hun var en av arkitektene bak den rødgrønne regjeringen, sier Høyres Jan Tore Sanner.

Kritiske spørsmål om privatøkonomi

Haga har den siste tiden havnet i hardt vær etter uklarheter om privatøkonomiske forhold, blant annet knyttet til utleie og inntekter av stabburet hjemme på gården i Ås. Hun lovet å rydde opp i dette og gi svar på alle relevante spørsmål. Lørdag ble hun sykmeldt på grunn av høyt blodtrykk. Flere skal ha rådet henne til å gå av, både av hensyn til egen helse og familien.

Haga og ektemannen har leid ut stabburet på eget tun, og har nå fått spørsmål om hvor lenge dette har pågått, om brukstillatelse for bygget og om innberetning av inntekter. I kjølvannet av dette har Haga blitt presset fra skanse til skanse. Først bedyret hun at stabburet ikke hadde blitt leid ut før 2005. Det gikk hun siden tilbake på og innrømmet utleie tilbake til 2002. Senere er det blitt hevdet at stabburet skal ha vært leid ut fra 1998.

Nettavisens kunnskapsquiz: Vinn flotte premier hver dag

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere