*Nettavisen* Økonomi.

Hagen har tapt 22 milliarder

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Stein Erik Hagens satsing på sol har blitt en saftig solformørkelse.

28.09.11 21:32

Tirsdag ble det klart at den norske delen av solcelleselskapet Renewable Energy Corporation ASA (Rec) er i ferd med å legges ned, på grunn av høy konkurranse og lavere subsidier av solceller. Rec eies med 40 prosent av Orkla, hvor Stein Erik Hagen er den sterke mannen.

Indirekte eier Stein Erik Hagen 10 prosent av aksjene i Rec, gjennom eierposten i Orkla. Dermed merker han den fatale solsatsingen direkte på egen pung. Aksjeverdiene til selskapet har fallt som et blylodd de siste årene.

Tapt 22 milliarder kroner
REC-aksjens topp var i november 2007, da hele selskapet ble verdsatt til 223,4 milliarder kroner. Nå er prisingen nede i under seks milliarder kroner. Hagens andel har dermed gått fra rundt 22,5 milliarder kroner til er verdi i dag på litt over en halv milliard kroner.

Onsdag ettermiddag stuper aksjen til det svakeste nivået noensinne.

Her kan du følge utviklingen

Grovt sett har altså Hagens indirekte eierskap i REC falt med utrolige 22 milliarder kroner fra toppen.

- Jeg mener strategi er viktig, og det mener Orklas nåværende styre og ledelse. Men vi må ikke forveksle strategi med profeti. Hadde vi hatt Snåsa-mannens evner, kunne vi forutsett både det ene og det andre, og hadde vi hatt Jebsens etterpåklokskap, kunne vi dømt i hytt og pine – i ettertid, skrev Stein Erik Hagen i kommentar, etter at Orklas sterke mann hadde blitt filleristet av den tidligere Orkla-sjef Finn Jebsen.

Jebsen var med på å bygge opp Orkla til en av bedrift-Norges maktsentrum, med en krigskasse som kunne motstå enhver finanskrise. Hagens Orkla har i stedet solgt unna og rendyrket, i tillegg til den fatale satsingen på REC. Han skrev en kommentar om Hagen og Orklas fatale satsing på REC ved starten av 2011. Her legger han all skyld på Stein Erik Hagen selv, for den feilslåtte satsingen på solcelle-teknologien.

«Investeringene i Rec og Elkem Solar har ikke vært et administrasjonsanliggende. De har vært forelagt styret til beslutning. Det har også et mulig nedsalg i Rec. Jeg vil tro at styrets saksunderlag viste at bobleprisingen av Rec ikke kunne forsvares med edruelige kalkyler. Det er derfor sannsynlig at styret var grepet av hybris og ikke foretok den nøkterne risikoavveining som aksjonærer og ansatte har krav på. Det er styret, med Stein Erik Hagen i spissen, som har sviktet sitt ansvar, skrev Jebsen i Aftenposten i januar.

Under Stein Erik Hagens styrelederskap har Orkla investert cirka 11,5 milliarder kroner i Rec, utover Elkems investering. Elkems solarfabrikk, inkludert tapene på driften, utgjør en satsning på 6,4 milliarder, påpekte Jebsen.

Vil ha staten inn
Partiet Rødt er onsdag ute med et forslag om at regjeringen bør etablere et fond for bruk av solenergi på offentlige bygninger og at det må på plass et nytt industrikraftregime der det stilles krav til produksjon og grønn teknologi i bytte mot forutsigbare leveranser av rimelig strøm. Derrfor ønsker partiet oppkjøp av selskapene i denne industrien.

- Rødt vil ha en mer aktiv klima- og næringspolitikk. Vi trenger noe å leve av etter oljen, og vi trenger energi. Det gjør solindustrien viktig. Potensialet for solenergi vil vokse de neste årene og bør være et naturlig satsningsområde, skriver Rødt-leder Turid Thomassen i en melding.

Hverken Stein Erik Hagen, Finn Jebsen eller Trond Giske var tilgjengelig for kommentar tirsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.