*Nettavisen* Økonomi.

Hagen innstilles som styreformann

Valgkomiteen i Orkla innstiller Stein Erik Hagen som ny styreformann. Les Hagens kommentar.

18.05.06 14:47

Valgkomiteen innstiller Stein Erik Hagen som ny styreleder i Orkla. Dermed har Harald Arnkværn & Co. kommet med en innstilling som er på linje med det NA24 skrev for en uke siden.

NA24 - din nye næringslivsavis

- Jeg ønsker ikke å kommentere dette før etter valget, sier Hagen i en kort kommentar til NA24.

Etter det NA24 erfarer har valgkomiteen vært i kontakt med de involverte partene og det skal mye til for at Hagen sier nei til formannsposten.

- Viktig med aktiv eier
I en melding fra valgkomiteen kommer det også frem at Folketrygdfondet hadde prinsipielle problemer med å få inn Hagen som Orklas styreformann. Peter Ruzicka, som tidligere satt i Orkla-styret, mener imidlertid at det er viktig å ha den kjente investoren på toppen.

- Det er positivt, men ikke veldig overraskende, sier Peter Ruzicka til NA24.

- For et hvert selskap er det viktig å ha en eier som er aktiv, fortsetter Ruzicka.

Ruzicka var i mange år Hagens høyre hånd og ble sett på som Hagens mann i de to årene han satt i Orkla-styret. Han er nå medlem av bedriftsforsamlingen til Orkla.

Folketrygdefondet stiller krav
I meldingen fra Orkla presiseres det at valgkomiteens medlem Olaug Svarva og Folketrygdfondet er av den oppfatning at det reiser prinsipielle problemstillinger at en større minoritetsaksjonær er styreleder, og det stiller skjerpede krav til styrets øvrige sammensetning.

- Det er en større utfordring for selskapet når en mindretallsaksjonær får styreformann, når ingen andre større aksjonærer er med i styret, sier Svarva til NA24.no, og legger til at dette dreier seg om "corporate governance-prinsipper" og ikke Hagen som person.

«Ved det nå forestående valg av styreleder i Orkla, har Folketrygdfondet vektlagt den samlede sammensetning av styret som legger til rette for en langsiktig verdiskapning og sikrer at alle aksjonærers interesser ivaretas på lik linje», heter det i en melding.

I et intervju med NA24 den 10. mai sa Hagen at han vil avvente utfallet av valgkomiteens gjennomgang.

- Jeg vil ikke kommentere dette nå, og vil heller avvente valgkomiteens innstilling, sa Hagen den gang til NA24.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.