Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Hagen prøver å pynte bruden

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Tar nye tap i prestisjeprosjekt.

Solenergiselskapet Renewable Energy Corporation (REC) har levert sine resultater for fjerde kvartal.

De bærer preg av den harde konkurransen som preger solindustrien, der lagrene til produsentene er fulle og prisene stuper.

Tallene er neppe hyggelig lesning for Stein Erik Hagens Orkla, som eier 40 prosent av selskapet.

Skriver ned Singapore
Selskapet hadde et driftsresultat før avskrivninger (EBITDA) på 178 millioner kroner i fjerde kvartal, mot 1.836 millioner kroner året før. På forhånd ventet tallknuserne 400 millioner kroner, ifølge SIX Estimates.

Driftsinntektene raste til 2.865 millioner kroner, ned fra 4.874 millioner kroner i fjor. Men dette var allikevel noe bedre enn markedets spådom på 2.455 millioner kroner.

Det som imidlertid var verre enn ventet var driftsresultatet etter av- og nedskrivninger (EBIT) på minus 2.738 milliarder kroner. Her var det ventet minus 156 millioner kroner. Milliardbomben skyldes at selskapet nedskrivier eiendelene i Singapore med 2.450 millioner kroner.

Fabrikken i Singapore har vist seg å være en lite lønnsom affære. Etter byggekostnader på vel 2,5 milliarder dollar har nesten fire milliarder kroner blitt nedskrevet bare i løpet av 2011.

Resultatet før skatt endte på minus 2.487 millioner kroner, ned fra et overskudd på 1.226 millioner kroner. På forhånd var det ventet minus 226 millioner kroner.

Tallene tas godt i mot av markedet, som sender aksjen opp med 6,4 prosent til 5,27 kroner.

Her kan du følge utviklingen på Oslo Børs

Falt som en stein
I perioden før finanskrisen førte den kraftige globale veksten, ikke minst i fremvoksende økonomier, til en enorm tro på utvikling av nye energikilder. Dette bidro til at investorene sendte markedsverdien til REC til topps. I glansperioden var det kun Statoil som var mer verdt på Oslo Børs.

Nå er situasjonen en helt annen. Økt konkurranse, ikke minst fra selskaper i fremvoksende økonomier, kombinert med at flere gjeldstyngede land har fjernet sin subsidiering av solernergi har vist seg å være en giftig cocktail.

Som kompensasjon for dette har Rec stengt produksjoner på flere fabrikker, særlig i Norge. For at disse skal kunne bli lønnsomme og startes opp igjen må prisene betydelig opp - rundt 25 prosent.

I takt med den elendige utviklingen har Orkla mistet stadig større interesse for selskapet.

Vil selge i år
Etter at Bjørn Wiggen ble innsatt som konsernsjef i Orkla ble det klart at selskapet også endret strategi til å fokusere på vekst innen merkevarer.

Med utgangspunkt i selskapets kjernekompetanse innen merkevarebygging samt fusjoner og oppkjøp, skal selskapet utnytte de økende mulighetene som nå byr seg til å kjøpe merkevareselskaper, særlig i Norden.

Startegiendringen har innebært at alle Orklas eiendeler som ikke passer inn, skal ut. Så langt har Orkla solgt unna verdier for flere titalls milliarder kroner de siste årene. Og Rec står på trappene.

Selv om et salg nå sannsynligvis kun vil innbringe noen få milliarder kroner skal det bort.

- Det vi har sagt er at vi skal avhende Rec, og at vi har en ambisjon om å selge oss ut innen året, sa Rune Helland, direktør for Investor relations i Orkla, nylig til NA24

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere