NA24.no

Hagens hjertebarn halter

Sist oppdatert:
Orkla, med Stein Erik Hagen i spissen, leverte lavere resultater enn markedet hadde forventet.

- Svake konjunkturer påvirker Orklas resultater, melder selskapet selv i sin resultatrapport onsdag. Selskapet leverte langt svakere enn det analytikerne hadde forventet.

NA24 - din næringslivsavis

Det er særlig svak etterspørsel som drar ned resultatene i Aluminium Solutions og Materials, mens Orkla Brands hadde et tilfredsstillende resultat, melder selskapet.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Langt under forventning
Driftsresultatet (EBITA) endte på 233 millioner kroner i første kvartal, mot en milliard kroner i samme periode året før. Dette er langt svakere enn forventningen til analytikere som TDN Finans har innhentet. Analytikerne hadde forventet et driftsresultat på 572 millioner kroner. Orkla klarte ikke engang å innfri den mest pessimistiske analytikeren på dette feltet.

Driftsinntektene endte på 13,44 milliarder kroner i kvartalet, mot 16,3 milliarder kroner samme periode året før. Det var forventet at driftsinntektene skulle beløpe seg til 14,68 milliarder kroner viser sammenstillingen fra TDN Finans.

Minus før skatt
Resultat før skatt endte på minus 315 millioner kroner, mot et plussresultat på 846 millioner kroner samme periode året før. Det var forventet et plussresultat på 99 millioner kroner i kvartalet, med store sprik i forventningene. De mest pessimistiske forventet et minus på oppunder en milliard kroner før skatt, mens de mest optimistiske forventet et plussresultat på 898 millioner kroner.

Etter skatten endte resultatet på 638 millioner kroner i pluss, mot 687 millioner kroner samme periode i fjor. Det er inne en regnskapsmessig gevinst på 993 millioner kroner. Også etter skatt leverte Orkla lavere enn forventet.

En vesentlig del av nedgangen i driftsinntektene skyldes svake markeder og et volumfall på 40 prosent for Orkla Aluminium Solutions. Volum- og prisutviklingen for Orkla Materials var også negativ i kvartalet.

Truffet av nedgangskonjunkturen
- Orkla har en diversifisert portefølje hvor de mindre konjunkturavhengige virksomhetene som Orkla Brands og energi hadde tilfredsstillende resultater, mens de mer internasjonale og sykliske områdene innen Aluminium Solutions og Materials har blitt hardt rammet av den kraftige globale nedgangskonjunkturen. Orkla har imidlertid en robust finansiell posisjon, og på kort sikt er det avgjørende å tilpasse kapasitet og kostnader til de svake markedene og samtidig være best mulig posisjonert når konjunkturene igjen peker oppover, sier konsernsjef Dag J. Opedal.

Selskapet skriver videre at aksjemarkedene var svakere enn ved utgangen av fjoråret og at selskapets verdipapirportefølje hadde en avkastning på minus 5,7 prosent. Verdifallet førte til ytterligere nedskrivninger med 315 millioner kroner i regnskapet.

Orkla faller med fire prosent på børsen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere