*Nettavisen* Økonomi.

Hagens Orkla taper penger

Foto: Eirik Baardsen (Mediehuset Nettavisen)

Stein Erik Hagen jobber med å selge ut mer av Orkla.

Orklas resultat før tredje kvartal er katastrofalt dårlig. Dette til tross for at kjernevirksomhetens drift leverer godt i kvartalet. Det er selvsagt store tap på den katastofale satsingen på solenergi, gjennom REC, som drar ned resultatet.

Orkla fikk et resultat før skatt på minus 1,03 milliarder kroner av en omsetning på 14,87 milliarder kroner. Tapet på verdien av REC, som slår inn i resultatet, var på minus 1,8 milliarder kroner i tredje kvartal. Driftsresultatet til Orkla ble derimot på gode 1,12 milliarder kroner i tredje kvartal, i mot 1,04 milliarder kroner i samme kvartal i fjor.

Vil selge mer
På Orkla Investor Day i London 14. september klargjorde Orkla selskapets strategi. Orklas vekst skal skje innen merkevarer. Samtidig er aksjeporteføljen, REC, Borregaard og Sapa utenfor Orklas fremtidige vekstfokus.

Også Hydro Power-delen er overført fra en strategisk investering til en finansiell investering. I praksis tilsier dette at denne delen er til salgs til riktig pris.

Flatt i Brands
Orkla Brands hadde resultatmessig fremgang i forhold til trenden i første halvår. Driftsresultat før avskrivvninger (EBITA) i tredje kvartal var på nivå med samme periode i 2010 og endte på 762 millioner kroner. Økte råvarepriser ble kompensert med økte priser i kvartalet, opplyser Orkla i en melding.

Sapa-delen hadde fortsatt omsetningsvekst i tredje kvartal, men markedene var noe svakere enn i første halvår 2011. EBITA-resultatet endte på 163 millioner kroner, noe som var på samme nivå som i fjor. Ytterligere restruktureringsprosjekter ble initiert i kvartalet, opplyses det.

Fortsatt gode markedsforhold ga resultatfremgang for Borregaard Chemicals, og EBITA-resultatet økte til 164 millioner kroner, opp fra 92 millioner kroner på samme tid i fjor.

Resultatet for Hydro Power var noe svakere enn samme periode i 2010, som følge av lavere markedspriser. Videre er det klart at Investeringen i REC er i nedskrevet til markedsverdi og belastet resultatet med minus 1,8 milliarder kroner kroner i kvartalet. Orkla skriver videre at Jotun hadde tilfredsstillende volum- og omsetningsvekst i kvartalet, men økte råvarepriser bidro til et lavere driftsresultat sammenlignet med 2010.

Orklas aksjeporteføljen hadde per tredje kvartal en avkastning på minus 15,6 prosent mot referanseindeksen Morgan Stanley Nordic Index på minus 21,8 prosent. Etter netto salg av aksjer på 2.475 millioner kroner hittil i år hadde aksjeporteføljen en markedsverdi på 7.433 millioner kroner ved utgangen av tredje kvartal.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag