*Nettavisen* Økonomi.

Hagens slakter leverer ikke

Foto: (Montasje)

Varene kommer ikke som ventet.

09.02.12 08:32

Stein Erik Hagen-kontrollerte Orkla kommer nå med tall for fjerde kvartal.

Resultatet her er dårligere enn hva tallknuserne så for seg på forhånd.

Svakere enn ventet
Driftsresultatet (EBITA) kom inn på 1.052 millioner kroner, mot 1.322 millioner kroner på samme tid i fjor. Ifølge SIX Estimates var det ventet 1.195 millioner kroner.

- Det negative avviket forklares i stor grad av at Orkla i siste kvartal 2010 realiserte en gevinst på cirka 200 millioner kroner gjennom salg av Orklas hovedkontor i Oslo, melder selskapet.

Driftsinntektene endte på 15.216 millioner kroner, mot 15.884 millioner i fjor. Tallknuserne så for seg en omsetning på 16.004 millioner.

Resultat før skatt ble på 533 millioner kroner, mot 1.811 millioner i fjor. Også dette var svakere enn analytikernes ventede 630 millioner kroner. Nettoresultatet ble på 254 millioner, mot 1.713 millioner i fjor og konsensus på 390 millioner kroner.

Orkla nedskriver posten i solselskapet Rec med 800 milllioner kroner. Rec har vært et mareritt for markedsverdien til Orkla, da aksjekursen har vært blant de svakeste på børsen de siste årene.

Fortjenesten per aksje ble på 0,2 kroner, mot ventede 0,38 kroner.

For året som hehelt endte driftsresultatet på 4.041 millioner kroner av en omsetning på 61 milliarder kroner. Selskapet vil gi et utbytte for 2011 på 2,5 kroner per aksje.

- Orkla leverte et tilfredsstillende driftsresultat for 2011 tatt i betraktning at markedene for mange av virksomhetene var krevende, er beskjeden.

Hentet tilbake slakter
Bjørn Wiggen ble hentet tilbake til Orkla fra toppstilling i Sapa i 2010.

Wiggen var en av dem som kom frem i bildet da Orkla solgte ut sin mediavirksomhet, Orkla Media til britiske David Mongomery.

Han ledet også operasjonen en periode i Norge. Innsettelsen av han i sjefstolen i Orkla ble kjapt tolket som at Orklas sterke mann, Stein Erik Hagen, ønsket å selge ut ytterligere delere av selskapet.

Med Wiggen i spissen har fokuset til Orkla vært på selskapets kjernekompetanse innen merkevarebygging samt fusjoner og oppkjøp av merkevareselskaper.

Skal fortsatt slakte
Med utgangspunkt i startegiendringen skal alle Orklas eiendeler som ikke passer inn, ut. Så langt har Orkla solgt unna verdier for flere titalls milliarder kroner de siste årene.

- Vi har gjennom 2011 styrket vår finansielle handlefrihet gjennom salget av Elkem og nedsalget i aksjeporteføljen, samtidig som vi har utbetalt betydelig kapital til våre aksjonærer. Vi har identifisert flere mulige oppkjøpskandidater, og har den nødvendige kompetanse og tålmodighet som skal til for å gjennomføre gode oppkjøp, sier Wiggen.

Les mer: Hagen slakter Orkla
Les også kommentaren: Slakteren Stein Erik Hagen

Men Wiggen er ikke ferdig med å selge unna eiendeler i selskapet.

- Arbeidet med å gjøre Orkla til et rendyrket merkevareselskap pågår for fullt. Den finansielle handlefriheten er betydelig styrket i 2011 gjennom salg av virksomhet, og gjør at konsernet er i en god posisjon for å vokse innen merkevarer, sier Wiggen.

Blant annet skal Orkla kvitte seg med Borregaard, aluminiumsselskapet Sapa og solenergiselskapet Rec.

Skjer dette er han på vei til å ha fått solgt unna mesteparten av sine tidligere arbeidsplasser.

Han har nemlig tidligere vært administerende direktør for Pripps Bryggerier i Sverige og Ringnes. Deretter hadde han sentrale posisjoner i Carlsberg Breweries og var administerende direktør i Orkla Media / Mecom Europe, Elkem og i Sapa.

Kjøper Findus?
På handlehasiden har det vært lite nytt i nedsalgsprosessen, men det pågår rykter om at selskapet lukter på frossenmat-produsenten Findus sine nordiske operasjoner.

Private equity-selskapet Lion Capital, som kjøpte Findus for 1,1 milliarder pund sommeren 2008, skal være interessert i å selge ut deler av virksomheten for å få betalt ned betydelige deler av gjelden. Det er ventet at selskapet vil komme i brudd med sine lånebetingelser dersom det ikke snart kommer penger på bordet.

Ifølge Financial Times er ventet budpris på 5,3-6 milliarder kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag